Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap

Korrupció-megelőzés a vatikáni vezetőknél, ugyanaz a bíróság a bíborosoknak

vatikanKét motu propriót adott ki a napokban a pápa. A korrupció-ellenes törvény a vatikáni vezetőkre vonatkozik: nyilatkozniuk kell, hogy nincs ellenük eljárás terrorizmus, pénzmosás, adócsalás ügyében. Adóparadicsom, az egyházi tanítással szemben álló tevékenység kizárt. A másik rendelkezés értelmében ezentúl a bíborosokat és a püspököket is az első fokú bíróságon hallgatják meg először.

Folytatódik az átláthatóság megteremtése a Vatikánban. Ferenc pápa elrendelte azt is, hogy a szentszéki alkalmazottak nem fogadhatnak el ajándékot 40 eurót meghaladó értékben.
Kétévente nyilatkozni kell a vezetőknek
A bíborosok, dikasztérium-vezetők, igazgató-helyettesek és az ötéves megbízatású vezetők nem tarthatnak pénzt adóparadicsomokban, és aláírásukkal igazolniuk kell, hogy nincs ellenük jogerős ítélet, sem függőben lévő büntetőeljárás, nyomozás korrupció, adócsalád, terrorizmus, pénzmosás, kiskorúak elleni visszaélés miatt. Nem vehetnek részt olyan vállalkozásokban, amelyek az egyház társadalmi tanítása ellen működnek. Ez vonatkozik a jogi, ellenőrző vagy felügyelő feladatot ellátó alkalmazottakra is, akik szerződésük megkötésekor, illetve kétévente kötelesek erről nyilatkozni.
Nincs kivétel a bíborosok, püspökök esetében
Ferenc pápa arról is rendelkezett egy másik motu proprio formájában, hogy ezentúl a bíborosok és a püspökök esetében nem a vatikáni semmítőszék előtt indul büntetőeljárás, hanem ugyanaz a vatikáni bíróság tárgyalja ügyüket, mint másoknak, első-, másod- és harmadfokon. Továbbra is fennmarad az a szabály, hogy büntetőeljárást indítani ellenük a pápa jóváhagyásával lehet.