Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

AMI FENNTARTHATÓ ÉS AMI NEM - online kerekasztal a Mária Rádió facebook oldalán!

mariaradioAjándékba kaptunk mindent. Képességeket és így felelősséget is, hogy mindenünket műveljük és vigyázzunk rá. Meg egy parancsot, hogy ezt az Ajándékozóra figyelve tegyük. Sajnos kezdettől fogva azt hisszük, hogy mi jobban tudjuk, mint az Ajándékozó.
Végletekig kizsákmányolt természeti környezetünk, a profitot az embernél és mindennél fontosabb értéknek tartó gazdaságunk, a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegényebb területek elnéptelenedése, a nemzeti identitást és kultúrát háttérbe szorító globális egyformaság egyre hangosabban kiált megoldásért.

Ferenc pápa Laudato Sí című teremtésvédelmi programja átfogó cselekvést sürget. Természeti, gazdasági, társadalmi és kulturális oldalról közelítve meg korunk talán legnagyobb és legsürgetőbb kihívását: teremtett világunk védelmét. A Mária Rádió e gondolatok jegyében szervezte meg teremtésvédelmi évét. Ennek eleme az a kerekasztalbeszélgetés sorozat, melynek soron következő része a fenntarthatóság globális és lokális kérdéseit tárgyalja.

Miről lesz szó a kerekasztal beszélgetésen?
Jelenlegi életfelfogásunk, életmódunk fenntarthatatlanságáról egyre többet hallunk. Vajon melyek a legfontosabb és legsürgősebben megoldandó kérdések? Mit kell és lehet tenni globálisan, hazai és egyéni szinten. Mi az ami fenntartható és mi az ami nem? Mi a különbség fenntarthatóság és teremtésvédelem között? Milyen kilátásaink vannak a sikerre? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Mária Rádió online kerekasztalbeszélgetése a téma elismert szakértőinek részvételével.
A program interaktív. A rendezvény idején a nézők feltehetnek kérdéseket facebook üzenet formájában. A kérdésekre a beszélgetés második felében válaszolnak a szakértők.
Egy indián legenda szerint volt egyszer egy hatalmas erdőtűz. Az állatok rémülten és tehetetlenül nézték a szerencsétlenséget. Csak a kis kolibri kezdett cselekedni, vett pár csepp vizet a csőrébe, hogy a tűzre öntse. A tatu, aki egy ideig figyelte, egyszer csak így fakadt ki: „Kolibri! Megbolondultál? Csak nem képzeled, hogy ezzel a néhány vízcseppel el tudod oltani a tüzet!” A kolibri azt válaszolta neki: „Tudom, de megteszem, ami rajtam múlik.”

Időpont:
2021. május 25. kedd 17:30-19:45
Kőrösi Csaba
Magyarország volt ENSZ nagykövete
Az ENSZ fenntartható fejlődési célrendszerének kidolgozója

Ürge Vorsatz Diána
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnöke,
Nobel-békedíjas klímakutató

Nobilis Márió
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezetője,
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület alapító alelnöke,
Ferenc pápa Laudato Si’ kezdetű teremtésvédelmi enciklikája fordításnak szakmai lektora

Perényi Zsófia
A Tudatos Vásárlók Egyesületének alelnöke

Moderátor:
Farkas István
A Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke

Program:
17:30-18:30 kerekasztal beszélgetés
18:30-18:45 szünet
18:45-19:45 válasz a beérkezett kérdésekre

Interjú kérhető:
Osvay Pétertől a Mária Rádió teremtésvédelmi program felelősétől
06 30 467 6430