Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nemzetünk jövője a kezünkben van - Szent István király ünnepe Szombathelyen

Szent István király ünnepeRajtunk múlik, hogy milyen szellemiségben adjuk tovább azt az 1000 éves kincset amit népünk Szent Istvántól kapott, mondta ünnepi szentbeszédében Székely János megyéspüspök Szombathelyen. Államalapító Szent István királyunk ünnepén, 2021. augusztus 20-án, a szombathelyi Kálvária-templomban mutatott be szentmisét a megyéspüspök, amelynek végén megáldotta az új kenyeret is. 

Szent István király ünnepeA nemzetünk jövője a kezünkben van. Tudjuk-e továbbadni a következő nemzedéknek a hitet, amit 1000 éven át őriztek őseink? Tudjuk-e továbbadni a lángot vagy velünk megszakad?  –tette fel a kérdést homlíiájában Székely János. Felidézte a magyar történelem egyik sorsfordító pillanatát, a nándorfehérvári diadalt, amikor a nemzet tagjainak egy része tisztában volt a török fenyegetés súlyosságával és fegyvert ragadott.

Kiemelte: sok múlik a fiatalokon. Azon, hogy igent mondana-e az életre szóló szerelemre és házasságra, a gyermekvállalásra, az evangélium örömhírére. De sok múlik azon is milyen törvények születnek, olyanok-e amelyekben ott van a másik ember iránti szeretet, gondoskodás.

Szent István király ünnepeFelidézte a 100 éve Olaszfán született Ódor Anna Teréz orsolyita nővér alakját, akik Indiában szolgált közel 6 évtizeden keresztül és segítette a társadalom legszegényebbjeit. Mint mondta: ő Szent István örökségének hiteles hordozója és továbbadója volt. Teréz nővéren keresztül Krisztus jelent meg Indiában. 

 

 

Szent István király ünnepeNem szavakkal kell a hazát szeretni vagy az evangéliumot átadni, hanem tettekkel. Ez az a szikla amelyre Szent István építeni akart. És az a nyelv, a szeretet nyelve amelyet mindenki megért, mondta Székely János, aki  a szentmise végén megáldotta az új kenyeret, amelyből mindenki kapott egy falatot.