Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagykutasi plébánia Szent István emléktúrája

132021 augusztus 19-én 19. alkalommal rendezték meg a Szent István Emléktúrát. Idén Andráshida és a Gébárti-tó környéke adott otthont a zalaszentgyörgyi Örömzene Alapítvány, illetve a nagykutasi id. Szent Jakab Plébánia által szervezett emléktúrának. A túrát Standi Gyuláné Mariann kántor és általános iskolai tanárnő vezette, aki egyben oszlopos alapítótagja is a megemlékezésnek. Elmondása szerint eleinte csapatépítő programként szolgált, mára már az évente mindig más és más helyszínen megrendezésre kerülő rendezvény zarándoklattá nőtte ki magát, melynek jelmondata: Istenért, hazáért, a magyar családokért.

A zarándokolni vágyók az andráshidai templomkertben gyülekeztek késő délután,115 ezt követően közös litánián vettek részt a templomban Gyöngyös Balázs atya vezetésével. Majd a több, mint ötven résztvevő csapatokba rendeződött és különböző nehézségű, olykor játékos és arca mosolyt csaló feladatokon keresztül mérhette össze tudását és ügyességét. Szükség volt botanikai tudásra, zenei hallásra, kreativitásra, történelmi és földrajzi ismeretekre, sőt néha merészségre és bátorságra is a feladatok eredményes megoldásához.

A hat állomást követően agapé, majd eredményhirdetés várta a templomkertbe visszaérkezőket. A finom kenyerek és illatozó sütemények senkit nem hagytak éhes pocakkal hazatérni. Felemelő érzés volt látni és átélni résztvevőként idősek, kamaszok és kisebb gyermekek közös munkáját, erőfeszítéseit a közös cél érdekében, szinte megelevenedett a levegőben a nemzeti összetartozás érzése, miközben mindenki ismeretekkel gazdagodott Magyarország fővédőszentjéről.