Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent István ünnepe Nagykutason

1dscn09452021. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén Gyöngyös Balázs atya ünnepi szentmisét tartott az id. Szent Jakab Apostol Plébániához tartozó nagykutasi és andráshidai templomokban. Andráshidán a szertartás keretében került sor az új tabernákulum felszentelésére. A régi ostyatartó a templom falában került elhelyezésre, azonban a fal felvizesedése miatt alkalmatlanná vált az Oltáriszentség tárolására.

Az atya a szentbeszéd keretében először az olvasmányban elhangzottakra tért ki, arra, hogy14 mennyire fontos az igazmondás, az egyenes jellem. Kiemelte, hogy alapvetően két út közül választhatunk. Az egyik szimpatikusabb lehet, könnyebbnek tűnhet, de ez az Isten nélküli, örök halálba vezető út. A másik út ugyan nehezebb, bukkanókkal teli, de Isten egyenessé teszi azt számunkra azáltal, hogy végigsegít rajta és így elvezet az örök életre. Ahogy az evangéliumban is hallhattuk: aki sziklára épít, az több nehézséggel szembesül, mint aki homokra, ugyanakkor a homokra épített ház hamar semmivé lesz. Ez igaz a mi keresztény életünkre is, hiszen nem lehet problémáktól mentes az életünk, de állhatatosnak, kitartónak kell lenni. Ne engedjünk a kísértésnek, zárjuk ki a gonoszt és fogadjuk Istent az életünkbe, hogy a jutalmunk végül az örök élet legyen.

119Balázs atya kitért Szent István király példamutató vallásosságára és családszeretetére. Napjainkban is életünknek ezt a két alapvető pillérét éri a legtöbb támadás, a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. Buzdított arra, hogy maradjunk meg hitünkben, hogy Szent István ezen öröksége vezéreljen minket földi életünk során, és igyekezzünk az általa példaként nyújtott értékeket saját életünkben is megőrizni.

A szentbeszédet követően történt meg a kenyérszentelés, melyet a jelenlevők a szentmise után120 közösen fogyaszthattak el.

Andráshidán az ünnepség a Szent István emlékkőnél Domján István önkormányzati képviselő köszöntőjével és hagyományőrző műsorokkal folytatódott. Nagykutason Ferenczné Baumgartner Éva polgármester asszony mondott köszöntő beszédet, majd egy Szent Istvánról szóló ének hangzott el az esemény zárásaként.