Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tanévnyitó az új Magyarlak-csörötneki egyházi iskolában

Tanévnyitó CsörötnekenTanévnyitó ünnepséget tartottak Csörötneken augusztus 28-án. A településen működő Magyarlak-csörötneki Általános Iskola, valamint annak Rábagyarmati telephelye az ősztől már a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működik tovább.  Székely János megyéspüspök köszöntötte az iskola diákjait, pedagógusait, dolgozóit, valamint a pappá szentelésének 50 éves évfordulóját idén ünneplő Takács Gyula csörtöneki plébánost. 

Tanévnyitó CsörötnekenSzeptembertől 1-től három új köznevelési intézmény tartozik a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába, mondta a martinus.hu-nak Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága igazgatója. Sárváron a Sárvári Csicsergő Óvoda folytatja működését Szent Piroska Katolikus Óvoda néven. Körmenden a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola immár a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola nevet viseli. A harmadik város Szentgotthárd, ahol elkezdődhet a katolikus nevelés-oktatás. Itt egy többcélú intézmény, a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium működött több feladatellátási hellyel a Szombathelyi Tankerületi Központ fenntartásában. Egyházi fenntartásba négy intézményegység került: a Vörösmarty Gimnázium, a Széchenyi István Általános Iskola, a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola és ennek Rábagyarmati Telephelye. Ezeket az intézményegységeket továbbra is egy iskolaként, egy intézményként működteti az egyházmegye. Az iskola új neve a település névadó szentjének nevét viseli: Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium.

Tanévnyitó CsörötnekenCsörötneken az Örök Ige-templomban gyűltek össze a Magyarlak-csörötneki intézményben tanuló diákok, pedagógusok, dolgozók, hogy immár mint egyházi iskola, elkezdjék az új tanévet. A szentmise keretében megtartott évnyitón az egyházközség tagjai, a település polgármestere és Székely János megyéspüspök is köszöntötték az aranymiséjét ünneplő Takács Gyula atyát, akinek nagy érdemei vannak abban, hogy a település iskolája egyházi fenntartásba került. 

Tanévnyitó CsörötnekenSzékely János megáldotta a gyermekeknek ajándékozott kereszteket. Mi az amit ad egy egyházi iskola? – tette fel a kérdést szentbeszédében a megyéspüspök. Az egyházi iskolában Jézus is megjelenik új tanítóként, aki a legfontosabbra akarja tanítani a gyerekeket. Arra, a szívük megteljen örömmel, jósággal, szeretettel. Jézus a legfontosabb dolgokat nem szavakkal mondta el, hanem az életével, a vérével: mindent odaadott. Arra tanít minket is, hogy az értékes dolgoknak ára van ebben a világban. 

Tanévnyitó CsörötnekenMindannyian Isten szeretett gyermekei vagytok, az ő remekművei, mondta Székely János. Ez nagyobb minden földi méltóságnál. Ha ezt valaki megsejti, ha tudja, hogy van egy Mennyei Atyám, aki szeret és gondol rám, akkor annak az embernek a szíve megtelik örömmel, túlcsodrul, úgy, hogy másoknak is tud belőle adni. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt. 

A tanévnyitó ünnepségén végén Takács Gyula atya is köszöntötte az egyházi iskola diákjait, pedagógusait és aranymisés áldást adott a megjelent híveknek.