Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megvalósítani Krisztus álmát - Szabadtéri kiállítás nyílt az Egyházmegyei Karitász jubileumán Körmenden

Karitász 30Újraindulásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A jubileum alkalmából az egyházmegye több településén is szabadtéri kiállítást rendeznek. A tablókon az elmúlt 3 évtized eseményei, fontosabb állomásai elevenednek meg. Elsőként Körmenden láthatták az érdeklődők a tárlatot szeptember 3-án. 

Karitász 30Két hétig lesz látható a vasi városban a szabadtéri tárlat, amelyen fotók és hozzá kísérőszövegek idézik fel a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász elmúlt 30 évét. A kezdetek dr. Konkoly Istvánnal és Győrvári Edithtel; az első segélyszállítmányok a délszláv háborús körülmények között élőknek; a RÉV vagy a Szikla központok átadása; a szociális foglalkoztató intézmények megnyitása; gyümölcsösök telepítése; rászorulók támogatása – csak néhány téma, amelyek megjelennek a tablókon. Mind-mind azt bizonyítják, hogy a Karitász és az ebben a munkában résztvevők segítenek megvalósítani Krisztus álmát: egy igazságosabb, boldogabb, a másikra odafigyelő, a nehézséggel küzdőt támogató világot – mondta köszöntőjében Székely János megyéspüspök.

Karitász 30Felidézte Nagy Szent Gergely pápa személyét, aki sokat tett a rászorulók megsegítéséért. A hit fénye és a szeretet fénye elválaszthatatlanul összekapcsolódott Szent Gergely életében, és a kettő valóban elválaszthatatlan: a szeretet kettős parancsa Isten iránt és a felebarátunk iránt elválaszthatatlan. Azt a kezünket amelyiket összekulcsoljuk az imára, ki kell, hogy nyújtsuk a felebarátunk iránt. Ha ezt nem tesszük, akkor imádságunk nem hiteles. A karitász teszi igazán hitelesé az egyház küldetését – mondta a megyéspüspök, hozzátéve: Jézus álmát szeretnénk megvalósítani, aki nem csak az Istennel való kapcsolatunk akarta meggyógyítani, beteljesíteni hanem az egymással való kapcsolatunkat is. Az egész világot átakarta formálni a szeretetével. Ezt nevezte Ő Isten országának. 

Karitász 30Jézus álmodott egy olyan világról, ahol a Föld magánvagyona nem egyre kevesebbek kezében koncentrálódik, hanem minden ember aki a világra születik, lehetőséget kap a kibontakozásra, boldogulásra.

A kereszténység álmodik egy olyan világról ahol a gazdasági élet célja nem a haszon, a pénz, hanem az ember és minden ember kiteljesedése, boldogulása.

 

Karitász 30Álmodunk egy olyan világról ahol az emberiség örökséget tud adni mindenkinek aki megszületik. Álmodunk egy olyan világról ahol a bankvezető fizetése nem ezerszer nagyobb mint pl. az ápolónak, a pékségben dolgozónak. Álmodunk egy igazabb és szeretettelibb világról, mondta Székely János aki kiemelte: a Szombathelyi Egyházmegye nagy büszkesége az Egyházmegyei Karitász, amely az egyik legaktívabb a hazai szervezetek között. Számos nagyszerű kezdeményezés, több ezer ember segítése jellemzi a tevékenységüket – emelte ki Székely János. Hozzátette: a keresztény életszemléletben a szegény, a beteg, az idős nem gond, hanem a testvérünk. És amikor adunk akkor sokkal többet kapunk. Az életünk örömtelibb lesz, a szívünk örömmel, boldogsággal, derűvel telik meg, hangsúlyozta a megyéspüspök, aki megköszönte a karitász munkatársainak áldozatos munkájukat. 

Karitász 30Szintén köszönetét fejezte ki Bebes István Körmend polgármestere és Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is, aki Elismerő Oklevelet adományozott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásznak a 30 éves jubileum alkalmából. 

A szabadtéri tárlat két hétig lesz látható Körmenden, azt követően Szentgotthárdon állítják fel. A tervek szerint az egyházmegye városaiban, nagyobb településein is megtekinthetik majd a jubileumi tablókat az érdeklődők.