Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ars Sacra Nagykutason

arssacraA XV. Ars Sacra fesztiválhoz csatlakozva kiállításokkal és kulturális programmal várták a szervezők az érdeklődőket 2021. szeptember 12. napján Nagykutason.

Az esemény reggel 8 órakor szentmisével kezdődött a nagykutasi templomban. Gyöngyös Balázs atya röviden szólt az ez alkalomból a templomban kiállított tárgyakról, amelyek közül néhány alkotáson a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logója is megjelenítésre került. Felhívta a figyelmet arra, hogy a logó középpontjában az Oltáriszentség látható. Az Oltáriszentség az, ami a mi forrásunk, amihez mindig vissza tudunk és vissza is kell térnünk. Már a II. Vatikáni Zsinat kimondta, hogy az Eucharisztia és a szentmise a „forrás és a csúcs”. A forrás nem más, mint Krisztus. Minden egyes emberi élet és emberi közösség – legyen az házasság, vagy bármely más emberi kapcsolat – forrása is Krisztus. A szentmise keretében pedig mindez kiteljesedik, hiszen az jelenik meg az oltáron, amit Jézus egyszer végbe vitt: meghalt és feltámadt értünk, itthagyva saját magát nekünk az Oltáriszentségben. Ehhez a Krisztushoz kell visszatalálni, hiszen ő életünk éltető forrása.

A szentmisét követően a templomban megrendezett kiállítást Ferenczné Baumgartner Évaarssacra2 polgármester asszony nyitotta meg. Az országos Ars Sacra pályázat témája „A víz, mint éltető forrás” volt, az érkezett pályamunkák az oltár előtt kerültek elhelyezésre. A templom belső falára kifüggesztve „Az én családom” gyermekrajz-pályázatra érkezett rajzok sorakoztak, míg a vitrinekben rózsafüzérek a világ különböző tájairól, valamint régi ima- és misekönyvek. Az önkéntes alkotók munkájának köszönhetően kézzel készített, egyedi kerámiákat, egyházi textíliákat tekinthettek meg a látogatók.

A program a délutáni órákban a közelmúltban felavatott pajtaszínház udvarán folytatódott. A népzenét, profán és keresztény énekeket is játszó Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület családi előadását hallhatták a jelenlévők.

Az eseményről készült képek az alábbi linken tekinthetők meg:

https://www.facebook.com/nagykutasielet/posts/2965914823623034