Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Afrika-hét 2022. február 7-11. - Várjuk iskolák jelentkezését

Afrika-hétA Szombathelyi és a Kaposvári Egyházmegyék, a Boldogasszony Iskolanővérek, a Bencés, a Jezsuita és a Szalézi Rendek együttműködésében 2022. február 7-11. között újra megrendezik az Afrika hetet. A szervezők várják egyházi és állami iskolák jelentkezését. 

A program célja, hogy az iskolás diákok megismerjék az afrikai emberek életét, szívüket megnyissák mások megsegítésére. A tematikus héten szakértők beszélgetnek a gyerekekkel, és gyűjtést is szerveznek. 

Egyházi iskolafenntartók kezdeményezésére tavaly érzékenyítő témahetet és gyűjtést szerveztek sok iskolában egy kongói árvaház (Mbunda – Agnus Dei nővérek) megsegítésére. A befolyt több mint 8 Millió Ft adományt az Üldözött Keresztényekért Felelős Államtitkárság megkétszerezte. Ebből az összegből az árvaház gyerekeinek cipőt, ruhát, élelmet, ágyakat vettek, építettek egy új iskolaépületet és megvásárolták a közelben levő forrást, hogy a vízellátást biztosítsák a gyermekek számára. 

Idén is szerveznek egy hasonló témahetet 2022. 02. 07–11 között, amelyhez minden közoktatási és szakképzési intézmény csatlakozhat. Kásler Miklós miniszter úr, Pölöskei Gáborné és Maruzsa Zoltán államtitkárok támogatják a programot, és bátorítják az intézményeket a csatlakozásra. Idén a Kongói Kabinda városában egy óvoda felépítésére, egy iskola tetejének megjavítására, motorbiciklik vásárlására (melyeken tanárok, papok, orvosok el tudnak jutni távolabbi településekre is), valamint egy templom építésére fognak gyűjteni. Az adományokat minden iskola egy kitett nagy perselyben gyűjti, majd a Szent Márton Köpenye Alapítvány juttatja el az adomány teljes összegét a fenti célokra a Kabinda-i egyházmegyének.

A témahétre tananyagot küldenek a szervezők (történelem, földrajz, nyelvi stb. órákra).

A szervezők arra kérnek mindenkit akit érdekel a program, hogy regisztráljon a www.mindannyiantestverek.hu oldalon, ahol bővebb információkat is megtalálnak az Afrika megsegítésére indított kezdeményezésről.