Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

"Továbbra is meg kell tenni mindent, amit Fia kér" - Interjú Fekete Szabolcs Benedek kinevezett segédpüspökkel

fekete-szabolcs-benedek-2Mi a feladata egy segédpüspöknek? Hogyan tudja szolgálni a híveket és a papságot? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Fekete Szabolcs Benedekkel, akit Ferenc pápa az egyházmegye segédpüspökének nevezett ki. 

fekete-szabolcs-benedekMi a feladata egy egyházmegyében a segédpüspöknek? Miért van szükség a Szombathelyi Egyházmegyében erre a szolgálatra?

 

Alapvetően a megyéspüspök munkájának részbeni átvállalása, amikor ő egyéb megbízatásai miatt akadályozva van. Mint tudjuk, János püspök országos szinten számos  bizottságnak, munkacsoportnak tagja, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó tanácsában is bent van, emellett egyedülálló nyelvérzéknek köszönhetően nemzetközi szinten is nemegyszer képviseli a magyar egyházat. Bár a Szombathelyi Egyházmegye a kisebbek közé tartozik, megyéspüspökünk az említett feladatok sokasága miatt fontosnak látta egy segédpüspök kineveztetését.

Mi lesz a munkamegosztás Ön és Székely János megyéspüspök között? Elég váratlanul jött a kinevezés, legalábbis számomra, így részletekbe menően erről még nem egyeztettünk. Nyilván a püspöki látogatások nagyobb részét, legyen szó bérmálásról, templommegáldásokról, ő fogja végezni, és akadályoztatás esetén veszi igénybe majd segítségemet. A bérmálási naptárt jómagam szerkesztem, és bizony látom, több alkalommal kellene két helyen lennie egyszerre. Az egyházmegyei központi adminisztratív ügyintézésben pedig továbbra is folytatom a  feladatom, mint eddig.

 

Önre eddig is sok feladat hárult, hiszen püspöki irodaigazgatóként is dolgozott az egyházmegyéért.

Miben lesz más a segédpüspöki szolgálat, hogyan tud ebben a pozícióban a hívek és a lelkipásztorok segítségére lenni?

 

Egyrészt az egyházjog előírásai szerint mindenképpen kell kinevezni új irodaigazgatót, ez tehát némi változást jelent a munkakörömben. Ugyanakkor egy püspöknek továbbra is van helye egy Püspöki Hivatalban. Rengeteg sok levél, e-mail és telefon jön nap mint nap. Egyre inkább elterjedt a szolgáltatóknál, hogy személyes ügyintéző helyett gépi hang kalauzol minket a különféle menüpontokban, sokszor eléggé idegesítő módon. Itt, a hivatalban szeretném megőrizni a személyességet. Fontosnak tartom, hogy a vonal vagy épp a klaviatúra itteni oldalán is érző szívű emberek foglalkozzanak a legkülönfélébb ügyekkel.

 

Mikor kerül sor a szentelésre és hol?

Húsvéthétfő délután, 15 órakor a Szombathelyi Székesegyházban, ahová nagy szeretettel hívok minden kedves olvasót is. Legyünk együtt imádságban Egyházunk, és különösen is Egyházmegyénk sorsát a Gondviselő Isten kezébe helyezve.

 

Mi a jelmondata és mit fejez ezzel ki?

Én alapvetően lelkipásztor típusú papnak érzem magam, szeretem a teológiát, de a tudományok helyett inkább az emberek állnak közelebb hozzám. János evangéliumának utolsó fejezetéből választottam idézetet, ahonnan újmisés jelmondatom is származik: „Legeltesd bárányaimat!” (Jn21,15.) Aszályos évek után és előtt állunk, lelki értelemben is. A kiszáradt és kiéhezett lelkeket rengeteg káros táplálékkal rombolják a különféle eszmei irányzatok, miközben léteznek „zöldellő mezők”,” csendes vizek”, amelyeket ma is megmutat a Jó Pásztor. Én ebben szeretnék, amolyan kisbojtárként segíteni neki.

 

A felkérés után nyilván volt lehetősége átgondolni, hogy elvállalja-e a szolgálatot vagy sem. Mit mérlegelt a döntéskor, miért mondott végül igent a felkérésre?

Túl sok időm nem volt, a kinevezés elfogadásáról ott helyben, a Nunciatúrán kellett döntenem. Lehetőségem volt lemenni a kápolnába, ahol az Oltáriszentség mellett egy gyönyörű Szűzanya ikon fogadott, amely az oltárra volt kihelyezve. Perceken belül minden kifogásom, „nem”-em igenné változott...názáreti légkör alakult ki a kápolnában. Ő sem tudta, mi vár rá, de ráhagyatkozott az Égiek döntésére. Határozottan éreztem, hogy az Égi Édesanya közbenjárt értem, hogy megfelelő döntést hozzak. Továbbra is meg kell tenni mindent, amit Fia kér.

 

Fotó: Merényi Zita, Magyar Kurír