Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templombejárás Jákon

0186Végéhez közeledik a munka a jáki Szent György-templomban. Hamarosan elkészül a templombelső felújítása és azt ismét megnyitják a hívek előtt. A Szombathelyi Egyházmegye püspökségi munkatársai templom bejáráson vehettek részt és tekinthették meg elsők között a megújult templomot 2022. március 30-án. Az elmúlt időszak munkálatairól Sarkadi Márton, a projekt szakmai koordinátora, és dr. Pap Ildikó Katalin régész számolt be a résztvevőknek.

A jáki Szent György-templomban folyó restaurálási és építőipari helyreállítási0136 munkálatok miatt 2020 augusztusa óta nem látogatható a templom. Sarkadi Márton elmondta, azt a 19-20. század fordulóján Schulek Frigyes vezetésével restaurálták. Azóta a templom falai besötétedtek, elkoszolódtak. Az elmúlt másfél év során a szennyeződések eltávolítása volt az egyik legnagyobb feladat. Emellett a templom belsejében régészeti feltárásokat végeztek. Az ásatások során meglepő újdonságok kerültek felszínre, amelyek  lényegében a templomdomb benépesüléséről alkotott képet alapvetően befolyásolják, fogalmazott az építész. 
A régészeti feltárásokat dr. Pap Ildikó Katalin vezette, aki a szerdai bejáráson elmondta, valószínűleg a 11. században épült templomnak az alapfalai kerültek elő, amely 0000azt bizonyítja, hogy a templomdomb közepén a 11. században egy kora Árpád-kori plébániatemplom állt, amely köré temetkeztek. A templom jogállása a 11-12. században megváltozott: vagy szerzetesi templom lett, vagy pedig a Jákok magánegyháza lett és ezért szükség volt egy új plébániatemplom fölépítésére. Tehát a kora Árpád-korban két templom állt a jáki templomdombon.
A régészeti feltárások másik fontos eredménye az alapítói sírnak a megtalálása volt a déli toronyalj területén, amelyet Jáki Nagy Mártonnak tulajdonítanak. A sírhelyet a 13. század első felében alakították ki, benne pedig megtalálták Jáki Nagy Márton csontjait.