Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megszépült a jáki templom

A nagyközönség is hamarosan a megtekintheti a megszépült jáki templomot. Szakmai bemutatót tartottak a csodálatos épületben. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Zakó Jenő plébános, Tóth Ernő jáki polgármester hallgatták Sarkadi Márton projektvezető és Papp Ildikó régész összefoglalóját az elmúlt hónapok munkájáról. 

Kiemelték: vissza nem térő lehetőség volt a jáki templom múltjának, építészeti történetének megismerésére a 2020 augusztusa óta eltellt időszak.  Beigazolódott az a feltételezés, amely szerint már a 11. században állt egy kisebb, egyhajós templom ezen a helyen. Ezt később bővítették, mielőtt a 13. században megépítették a ma is látható templomot. A kutatómunka során sikerült az építés menetét is meghatározni. Kiderült: a 13. század elején az új templom építését a korai kis templom körül kezdték el, majd fokozatosan bontották el az építkezés előrehaladtával. Tisztázódott több, az építés során bekövetkezett tervváltás oka és módja, látják a templomot építő műhelyek cserélődését.

A legjelentősebb változást a megjelenésben a falak és boltozatok restaurálása jelenti. A 19-20. század fordulóján végzett restaurálás óta a gyertyás világítás és a páralecsapódás következtében a falak elkoszolódtak, a díszítőfestések és freskók elhalványodtak, belemosódtak a tompa, szürke felületekbe. A falakat a vizesedés is rongálta. Ezeket a problémákat orvosolták. A restaurálás során a falakat díszítő freskókat megszabadították a lerakódott szennyeződéstől, és ahol szükséges volt, ott konzerválták, megerősítették a maradványokat. 

Papp Ildikó hozzátette: az egyik legértékesebb lelet az a sír, amelyről azt feltételezik, hogy az alapító Jáki Nagy Márton földi maradványait őrzi. 

Tóth Ernő, Ják polgármestere a templombejárás során elmondta: a híveknek sokáig kellett nélkülözniük a templomot. Az elmúlt másfél évben több helyszínen volt mise, így már alig várják, hogy viszszatérhessenek. Mint mondta, most még nincsenek padok és bútorok, ez áll a legközelebb az eredeti, 13. századi állapothoz, amikor a templom épült. 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: olyan középkori térbe léptünk ami lenyűgöző, szavakat is nehéz találni az élményre, látványra. Az országban számos templom felújítás zajlik, zajlott, 2010 óra háromezres nagyságrendű. Ám ez nem egy a sok közül, hiszen ez kiemelkedő művészeti, történelmi értékű. A templom felújítása  budai Vár és a Fertődi-kastély megújításával említhető egy sorban. A felújítás elsősorban hitéleti tevékenységet szolgál: pl. az új világítás, a fűtés más komfortszintet ad a szentmisén való részvételnek. 2 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően nem csak a templom újul meg hanem a Szent Jakab-kápolna is, valamint egy látogatóközpontot is építenek, végül pedig a templomdomb természeti környezete is megszépül. Zakó Jenő plébános zárszóként megjegyezte: sok szempontból lehet a jáki templomhoz közelíteni: építészeti, hitéleti, művészettörténeti szempontból. De a legfontosabb, hogy ez az Isten háza. És bár most nincs Oltáriszentség-őrzés a templomban, Isten jelenlétét érezni lehet a megimádkozott falak között.  Ez egy szerzetesi templom, amit nem hangsúlyozunk eléggé, és már nem látható a régi kolostor. De az egész milliőjét ez adja meg, és ez egy fontos jellemvonása a falaknak. Nekünk ezt a karaktert őrizni kell, mégha nem is élnek itt szerzetsek. Otthona kell, hogy legyen a híveknek és azoknak akik idelátogatnak turistaként, zarándokként. Így több funkciót fog ellátni a templom a jövőben is, mondta Zakó Jenő.