Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A papok őrzik és felragyogtatják az evangélium kincseit - Olajszentelési szentmise a Székesegyházban

NagycsütörtökHúsvét a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepe, mely a feltámadás misztériuma és a megváltás titka által, mint fényforrás beragyogja az egész liturgikus évet. Az ünnepnapok ünnepe, a szent három nap nagycsütörtökön kettő liturgiával veszi kezdetét, a délelőtti olajszentelési szentmisével és az esti szentmisével, mellyel az utolsó vacsorára emlékeznek.


NagycsütörtökNagycsütörtökön hagyományosan a katolikus egyház székesegyházaiban a főpásztorok az egyházmegyéjük papságával koncelebrálva délelőtt olajszentelési szentmisét vagy másnéven krizmaszentelési szentmisét mutatnak be. Ekkor szentelik meg azokat a szent olajokat, amelyeket többek között a keresztség, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés vagy a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. Ezen a szentmisén az evangélium elhangzása után a papság megújítja a szenteléskor tett ígéreteit, kifejezve ezáltal közösségét a főpásztorral és az egész Egyházzal.

NagycsütörtökSzentbeszédében Székely János elmondta: Jézus működése történelmi léptékben nézve jelentéktelen. Mégis ma Őrá emlékezünk, emberek százmillióinak szívét tölti be hittel, szeretettel. Amit a papok tesznek napról napra, ahogy gyarló emberi szavakkal próbálják átadni az evangéliumot, néha apró közösségek előtt újítják meg a keresztáldozatot, kicsi gyerekeket vezetnek Jézushoz, szegényeknek segítenek látszólag lényegtelen, a történelem lapjaira nem írják fel. De sokkal fontosabb dolog történik amikor a szentmisét bemutatják, vagy a bűnösnek a megbocsátó kegyelmet közvetítik, mint ami pl. a tőzsdéken történik. Az egyetlen dolog ami igazán fontos, mert az emberi személy, a szívünk, a szeretettel megtett cselekedeteink maradnak meg, mondta Székely János. Napjaink zűrzavarában a papok legyenek olyanok mint a hegyen épült város, mint egy bárka ahol őrzik és felragyogtatják az evangélium kincseit. Ezt akkor tudják a papok megtenni, ha a szívük lángol, mondta a megyéspüspök.

Az olajszentelési szentmise visszanézhető egyházmegyénk honlapján.