Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Orgona ága...

anyak-napja"Orgona ága , barackfa virága , öltözzetek új ruhába, Anyák napja hajnalára illatosan!" -éneklik az óvodás és kisiskolás  gyermekek manapság is május első vasárnapján. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ilyen ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. A hagyárosböröndi templomban is ez év május elsején,vasárnap  délelőtt szentmise keretében került sor az édesanyák és nagymamák ünnepélyes köszöntésére.

Farkas László bagodi plébános az evangéliumi részhez fűzött prédikációjában felelevenítette azon korábbi szentföldi élményeit, amikor járt Galileában a Tiberiás tavánál, többek között abban a templomban is, melyet afölé a szikla fölé emeltek, ahol Jézus feltámadása után megjelent és sült hallal kínálta tanítványait. A közelben történt az a csodálatos halászat, melynek során az apostolok 153 nagy halat fogtak, mely a világ rájuk bízott evangelizálandó  népeit jelképezte.

A helyi gyermekek verses - zenés műsora után a plébános kissé  sajnálkozott azon, hogy manapság egyre kevesebb valódi keresztény édesanya van, aki az igazi  katolikus hit szellemében neveli fel gyermekeit, ezért  felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy rendszeresen  imádkozni kell annak érdekében - elsősorban Szűz Máriához - hogy minél többen legyenek hazánkban  ilyenek, hisz valamennyien a mennyei örök hazába tartunk, és ebben a gyermekek keresztény családi nevelésének is nagy szerepe van. Ennek nyomatékosítására a mise végén több népszerű  Mária-ének is elhangzott. 

Szöveg: Ács László - Fotó:Paksa Gergely