Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Istené a dicsőség - A papi hivatás kegyelmét, a felújított plébániaépület megáldását is ünnepelték Kőszegen a fatimai est keretében

Fatimai est és beöltözés_Fotó Soproni MónikaÜnnepelni és hálát adni jöttek össze a hívek a kőszegi Jézus Szíve-templomban június 13-án a fatimai este keretében, amikor dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a felújított kőszegi plébániaépületet.  Ebben a szentmisében került sor Németh Norbert papnövendék beöltözésére is.

Felújított plébániaépület_Fotó Baán ZoltánA kőszegi plébániaépület keletkezését a 14-15 századra datálják. A szakirodalom Mátyás király városi lakóházaként is említi. Plébániaként 1800 óta áll az egyházközség gondozásában. A legutolsó átfogó felújítás, amely a teljes külső és belsőt is érintette 1938-ban volt, amikor Dr. Székely László apát-plébános érkezett Kőszegre. Azóta is voltak kisebb-nagyobb felújítások, de egy mindenre kiterjedő átfogó felújítás azóta nem történt. Ezért is vált időszerűvé, hogy ez a felújítás most ebben a formában megtörténjen, amely a teljes külsőt és a teljes belső épületrészt is érintette valamint az épülethez tartozó kertet is rendezték.

Németh Norbert beöltözése_Fotó Baán ZoltánSzentbeszédében püspök atya a Mária tisztelet mellett a papi hivatás ajándékáról beszélt. A szentbeszédet követően került sor a beöltözés szertartására, amelyet követően Norbert ígéretet tett:

„Istenem!

Tebenned bízva ígérem, hogy a reverendát nem tagadom meg, és nem szennyezem be. Az ártatlanság és alázat jeleként akarom viselni, hogy az emberek ebből is felismerjék, hogy Tehozzád tartozom.” 

A szentmise végén a plébános, dr. Perger Gyula atya a Gondviselő Isten után köszönetet mondott dr. Székely János püspök atyának az anyagi forrás rendelkezésre bocsátásáért, a kivitelező szakembereknek az elvégzett munkáért valamint minden jószándékú embernek a felajánlott segítségekért.

„Emberé a munka, Istené az áldás, és amit emberi erőnkből megtehettünk, azért Istennek legyen hála, neki legyen köszönet, és neki legyen dicsőség. Az Ő áldása kísérje továbbra is közösségünket, hogy a megújult plébániaház a kőszegi és kőszegfalvi közösségek összetartozását is szolgálja, segítse és erősítse.  Ebben legyen közbenjárónk mindannyiunk égi édesanyja, Mária”- fejezte be köszönő beszédét a plébános.

Fatimai körmenet_Fotó Soproni MónikaA szentmise után a fatimai körmenet a plébánia házhoz indult, ahol a plébános felajánló imádsága után a megyéspüspök megáldotta a plébániaházat. A szentmisén Benkő Balázs kántor úr vezetésével a kőszegi egyházi kórus, valamint Szilágyi Miklós vezényletével a kőszegi fúvósok működtek közre. 

Kötetlen hangulatú agapé zárta a plébániai ünnepséget.