Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Horvát nap / Hrvatski dan - Szombathelyen

dsc-0555Püspöki szentmisével nyílt meg a 2022. évi horvát nap Szombathelyen.

A horvát nyelvű szentmisét a Szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök celebrálta Dr. Anton Kolić nyugalmazott plébános és Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános koncelebrálásval.

A szentmisén közreműködött a szombathelyi Szent Cecília énekkar, akik gyönyörű horvát egyházi énekekkel tették még szebbé a legszentebb áldozatot.

Püspök atya szentbeszédében  arról beszélt ki a felebarátunk. Jézus korában sok vita volt erről, hol van ennek a határa, ki a felebarátom, ki nem?

Jézus egy történettel válaszol, becsalogatja az írástudót a történetbe. A történet csúcspontja az, amikor szamaritánus meglátja a véresre vert embert és megesik rajta a szíve. Szeretni ennyit jelent: meglátni a másikat. A szemünk ablakán át beengedni az ő fájdalmát a szívünkig. Jézus gyönyörű képet fest az irgalomról.

Jézus megfordítja az eredeti kérdést: Ki lett felebarátja annak aki a rablók kezébe esett? 

Az igazi kérdés az, én felebarátja vagyok-e, méltó vagyok-e az ember névre. Erre nem szavakkal válaszolunk, hanem mindennap azzal, amit megteszünk vagy nem teszünk meg. 

Dr. Székely János püspök szentbeszéde ITT visszahallgatható!