Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zita-imacsoport-megalakulása

zita2021. szeptember 5-12. között Magyarország adott helyet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

Az eseményhez kapcsolódóan, az Ars Sacra Fesztivál keretében vett részt Molnárné Dr. Magyar Gabriella Szombathelyről családjával a budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) plébániáján “Zita királyné (1892-1989) – egy eucharisztikus élet a családért” címmel tartott előadáson. Itt bemutatkozott egy imacsoport, akik egyrészt Zita királyné - Boldog IV. Károly, az utolsó magyar király felesége - boldoggá avatásáért, másrészt a magyar családokért, házasságokért imádkoznak.
Az előadás és szentmise után kapta és fogadta el Gabi azt a felkérést, hogy a Szombathelyizita2 Egyházmegyében is bemutatja az imacsoportot és közösségbe hívja a fenti szándékra imádkozni akarókat.
A szombathelyi Zita-imacsoport megalakulására 2022. április 21-én a kámoni Krisztus Király Plébánia közösségi termében került sor, a találkozók havi rendszerességgel történnek.
A hölgyekből álló csoporttalálkozók első felében ismerkedünk Zita királyné életével oly módon, hogy előre egyeztetve egy-egy tag felkészül a királyné életének egy adott szakaszából, aszerint, hogy kinek mi áll közelebb az életállapotához vagy érdeklődési köréhez. Mivel a célunk nem kizárólag történelmi visszaemlékezés, hanem Zita életpéldájának követése is, beszélgetünk a téma aktuális vetületéről.
A találkozók második felében az imáé a főszerep: a “gyertya-körben” mindenki elmondhatja, hogy miért szeretne hálát adni a Jóistennek ill. kéréseit is megfogalmazhatja. Az imádság Zita királyné boldoggá avatásáért szóló imával zárul.
A Zita-csoport júliusi találkozója rendhagyó volt: a csoporttagok július 12-én délután a Ferences-templomban jöttek össze, ahol a Ferences Család Királynőjének ikonja előtt imádkoztak a ferencesek Rózsafüzér Társulatának és a Szent Márton templom Domonkos Körének tagjaival együtt. Az imaóra keretén belül Dr. Karácsony Mária bemutatta az ikont: beszélt a keletkezéséről, ill. részletesen megmagyarázta a szimbolikáját is. A Szeráfi rózsfüzér egy tizede után elimádkoztuk Szent Ferenc felajánló imáját családjainkért, közösségeinkért, majd Zita királyné boldoggá avatásáért fohászkodtunk. Az
imaóra végén a “Boldogasszony Anyánk” kezdetű énekkel köszöntöttük a Szűzanyát.
A Zita-imacsoport szeretettel várja tagjai közé azokat a hölgyeket, akik imádkozni szeretnének a királyné boldoggá avatásáért és a családokért, házasságokért.

Lénárd Ágota