Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsú Hagyároson

250px-kirche-hagyarosborond-zala2022. augusztus 7-én vasárnap délelőtt került sor Hagyárosbörönd községben a búcsúi ünnepi  szentmisére a katolikus templomban, Urunk színeváltozásának ünnepén. Farkas László bagodi plébános szentbeszédében először arról beszélt, hogy ennek  a napnak nemcsak bibliai, hanem magyar vonatkozása is van.

1456. június 29-én rendelte el III. Callixtus pápa a déli harangozást a templomokban, a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére irányuló könyörgésként. A nándorfehérvári diadal több mint fél évszázadra visszavetette az oszmán terjeszkedést. Az örömhír Európa számos városába a pápai imabullával egy időben, sőt sok helyre azt megelőzve érkezett meg. Így előfordult, hogy a harangokat a győzelem hírére kongatták meg, és a déli harangszó egybeforrt a nándorfehérvári csatával. Maga a pápa augusztus 6-án értesült a diadalról, és aznapra kihirdette az egyház új ünnepét, Jézus színeváltozását.

A plébános továbbá kitért arra is, hogy a búcsú a falu  harmadik legfontosabb egyházi ünnepe, annak lényege nem az ajándékozás, nem a vásári szórakozás, hanem a bűnök megvallása, a bűnbocsánat elnyerése. A szentmise a himnuszok és az Isten hazánkért című egyházi ének eléneklésével ért véget.

Szöveg: Ács László helyi tudósító – Fotók: Bencsik Lajos