Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Katolikus óvoda nyílt Körmenden

ovoda-kormend-19-of-23Egyházmegyei fenntartásban működik ez év szeptemberétől Körmenden a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde Dienes Lajos Utcai Tagóvodája, Dienes Lajos Katolikus Óvoda néven. Szeptember 5-én tartották az új nevelési év első szentmiséjét.

ovoda-kormend-1-of-23Dienes Júlia, intézményvezető, az alapító Dienes Lajos ükunokája a martinus.hu-nak adott interjújában elmondta: ez az intézmény volt a város első óvodája, 1900-ban nyitotta meg kapuit. Az alapító azt követően határozott egy óvoda létesítése mellett, hogy fia torokgyíkban meghalt. Ingatlanait, köztük családi házát, a városnak adta, azzal a kikötéssel, hogy abban óvoda működjön. Ez a szándék a mai napig teljesül és a cél, hogy 4 csoportos óvodaként működjünk majd, ahonnan a gyermekek a körmendi katolikus iskolában folytatják tanulmányaikat, tette hozzá az intézmény vezetője. Kiemelte: azt a döntésüket, hogy az egyházmegyei fenntartásba vételt kezdeményezik befolyásolta, hogy az elmúlt években nagyon sok szülő járatta itt hittanra a gyermekét. Szeretnénk a katolikus hittel megismertetni a gyerekeket és a szülőket, tette hozzá Dienes Júlia.

ovoda-kormend-9-of-23Az új nevelési év első szentmiséjének Székely János megyéspüspök volt a főcelebránsa. Rövid szentbeszédében azt mondta a gyermekeknek: akárcsak az ószöveségi kis Sámuel, mi is meghallhatjuk Isten szavát, azt amit nekünk mondani akar. Fontos, hogy ebben az óvodában Őrá is figyeljünk, amit Ő a szívünk mélyén mond. A legfőbb tanító Ő és amit elakar mondani az a szeretet, mondta a megyéspüspök. A Dienes Lajos Katolikus Óvodában ebben a nevelési évben 3 csoportban 87 gyermek jár majd.