Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsú Nagypáliban

Búcsú NagypálibanBúcsúi szentmisére gyűltek össze a hívek 2022. szeptember 5-én a nagypáli templomban. A szertartás a közelmúltban felújított Feszty Masa festmény megáldásával kezdődött.

Búcsú NagypálibanGyöngyös Balázs atya szentbeszédében az elhangzott szentírási szakaszokhoz kapcsolódóan az Istentől kapott szabadságunkra irányította a figyelmet. Arra a szabadságra, amellyel lehet jól élni és amellyel vissza is tudunk élni. Sok olyan dolog van, amelytől meg kellene, hogy szabaduljunk, ilyenek a bűneink, a rossz ragaszkodásaink.

Ahogy a szentleckében hallhattuk, Szent Pál apostol még a rabságban is meg tudta élni a szabadságát azáltal, hogy az életét odaadta az Istennek. Bennünket is arra hív, hogy ne azért tegyük a jót, mert azt valaki elvárja tőlünk, hanem azért, mert a jóra való törekvés őszintén, belülről fakad. Az legyen számunkra a motiváció, hogy majd az Istentől megkapjuk érte a jutalmunkat.

Az Evangéliumban a rabság és szabadság gondolata jelent meg. Jézus szavai szélsőségesek: „Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom. Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom.” Jézus a kereszten volt a legszabadabb, mert önként vállalta a szenvedést, azt, hogy így váltja meg a világot. Ahogy ő ezt megtette értünk, példát állít elénk: nekünk is hordoznunk kell életünk keresztjét, vállalva az azzal járó megpróbáltatásokat.

Az Isten a szabadság ajándékát adta nekünk. Mindannyian elfáradhatunk testileg és lelkileg is. Van, amikor soknak érezzük a ránk nehezdő terhet, lehet alkalmanként nemet mondani. A probléma az, amikor valaki egész életében ezt mondja, egész életében elhárítja magától az Isten szavát.

 „Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom.” Jézus ezen szavai számunkra is meghívást jelentenek: Meghívás arra, hogy mondjunk le bűneinkről, arról, hogy mi magunk legyünk a legfontosabbak. Éljünk a szabadságunkkal megfelelő módon, hogy ebből a szabadságból fakadó jócselekedetekkel tudjunk másoknak segíteni.