Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Főúri sírra bukkantak a kőszegi Szent Jakab-templomban

lelet-koszeg-108-of-9Egy 17. századi főnemesi férfi sírja került elő néhány nappal ezelőtt a kőszegi Szent Jakab-templomban, az itt zajló ásatások során. Az értékes leletet október 28-án mutatták be a sajtó munkatársainak. 

lelet-koszeg-100-of-9A kőszegi Szent Jakab-templomban a Szombathelyi Egyházmegye megbízásából a Savaria Múzeum és a Kőszegi Városi Múzeum végez tervásatást. A mai ismereteink szerint a 14. század első felében épült egyházi épületben kezdetektől a város előkelői temetkeztek.

Az egyik legrangosabb helyen, a főszentély előtt egy 17. századi főnemesi férfi sírja került elő néhány nappal ezelőtt, mondta a sajtótájékoztatón dr. Papp Ildikó régész. Gazdag mellékletei közül a legszebb egy gyöngyvirágot formázó, valószínűleg aranyból készült süvegforgó.

lelet-koszeg-107-of-9Mellkasán türkizköves aranygyűrűt találtak a szakemberek. Felsőruháját ezüstfonálból virágformára kötött gombok fogták össze, derekára zsinórövet kötöttek. Jobb kezében aranyozott bőrkötéses imakönyvet tart. Az imakönyv kötésén kétfejű sasos címer figyelhető meg, amely azt valószínűsíti, hogy a Kőszeghez sok ponton kötődő Széchy-család egyik 17. századi férfitagja nyugszik a sírban. Derekán három összekapcsolt arany karika látszik, amely a viseletének egy még nem látszó darabja lehet. Nadrágjának sújtásából ezüstszálak, bőr cipőjéből a talpak maradtak meg. A sírt a sajtótájékoztatót követően egészben kiemelték és restaurálás céljából elszállíták a templomból.

lelet-koszeg-103-of-9Dr. Székely János megyéspüspök és Básthy Béla polgármester is köszönetet mondtak a szakembereknek az elmúlt időszakban végzett munkáért és kiemelték: múltunk megismerése, identitásunk megőrzése, közösségeink megerősítése szempontjából rendkívüli jelentősége van a régészek által végzett munkának, valamint az egyházi épületek megújításának. A régészek a tervek szerint év végéig folytatják a munkát, majd következik a restaurálás. Az épület külsejének megújítása hamarabb elkezdődik: az állványokat már építik a templom körül. 

Kőszegen kormányzati támogatásból zajlik a Jézus Szíve-templom, a Szent Imre-templom, a Szent Jakab-templom, a temetői kápolna, a Kálvária-templom és a verbita rendház felújítása.