Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szentségimádás Nagykutason

16680579992832022. november 5-én a nagykutasi Idősebb Szent Jakab apostol templomban szentségimádásra gyűltek össze a hívek. Különlegessé tette az ünnepet, hogy ezen a napon érkezett a plébániatemplomba a medjugorjei Béke Királynője vándormonstrancia. A szentségmutató kegytárgyat 2011-ben a Communita Regina della Pace Egyesület adományozta Medjugorjének. Az egyesület fő tevékenysége az apostoli szolgálat, illetve minden olyan kezdeményezés támogatása, amely építi a békét és elősegíti az emberek közötti megbékélést. 

A monstrancia a Szűzanya alakját formázza, szíve helyén az Oltáriszentséggel. Elkészítéséhez kristályokat, meteorit-darabokat és köveket használtak. A meteoritok Mária tizenkét részből álló csillagkoszorúját szimbolizálják a földöntúli eredetükkel, míg a kövek különféle1668058001358 színeikkel más-más jelentést hordoznak. Végső helye a Medjugorjében épülő Örök Szentségimádás-kápolna főoltárán lesz, ám előtte körbejárja a világot, így november első napjaiban egyházmegyénket.

Az ünnepi szentmise elején Gyöngyös Balázs atya köszöntötte a megjelenteket, az esperesi kerület meghívott papjait, valamint a családpasztorációs bizottság jelenlevő tagjait. A szentmise főcelebránsa Fekete Szabolcs Benedek püspök atya volt, aki szentbeszédében Szent Imre herceg, a tisztaság védőszentjének példáját hozta elénk. Ő volt az, aki rendelkezett azzal a képességgel, hogy belelátott az emberek lelkébe, felismerte bennük a jóságot, a tisztaszívűséget. „Teremts bennem tiszta szívet, új és erős lelket önts belém – imádkozzuk mi papok minden péntek reggel, de ezt kellene imádkoznunk minden nap. Erre kell törekedni, hiszen napjainkban oly nagy szükség lenne rá” – hangzott püspök atya elmélkedése. Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják az Istent. Boldogok mindazok is, akik úgy döntöttek, hogy ezen a szép ünnepen részt vesznek, időt töltenek az Istennel.

1668058001750A szentmisét szentségkitétel követte, majd Balázs atya vezetésével és a bagodi Esthajnal Kórus közreműködésével szentóra vette kezdetét. A Béke Királynője monstrancia előtt a békéért szólt az imádság:

 “A Te Szent Eucharisztikus Arcod előtt térdelve, Máriának a Béke Királynőjének a közbenjárása által könyörgünk hozzád Istenünk! A világbékéért, azokért, akik távol vannak Tőled, és azokért akik a holnap pánikjába és a bizonytalanságába süllyednek. Kérünk, hogy mindenki tisztelje az élet szentségét, a fogantatástól kezdve a természetes halálig. A békéért, amire olyan nagy szüksége van családjainknak, hogy egységben és szeretetben maradjanak. Add, hogy az igazság és a jóság elvei szerint tudjanak fejlődni társadalmunkban és országunkban.”

A közös imádságok után csendes, illetve egyéni szentségimádásra volt lehetőség. A szentségimádási nap a szentségeltétellel ért véget, amelyre litánia keretében került sor.

 

szentsegimadas1 szentsegimadas2

szentsegimadas3 szentsegimadas4

szentsegimadas5 szentsegimadas7 

szentsegimadas8 szentsegimadas9

szentsegimadas10 szentsegimadas11

szentsegimadas13