Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szombathelyre látogatott a „Missziós tanítvány”

szikora-1Szikora Róbert énekes, dalszerző volt a Ferences esték vendége 2022. november 11-én este. Zsúfolásig megtelt a szombathelyi Szent Erzsébet ferences templom Oratórium terme. Az énekes, mint Missziós tanítvány mesélt őszintén életéről, gyermekkoráról, majd felnőttkori megtéréséről.

Szikora Róbertről az elmúlt években nem csak, mint énekesről, az R-GO frontemberéről hallhattunk, hanem egy egészen más szerepben is láthattuk őt. Egyike volt ugyanis az 52.szikora-2 budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tizenkét hírnökének. Hogy hogyan lett belőle a NEK hírnöke? 2019. december 16-án, a születésnapján a máriaremetei templomban Szent Józsefnek, a család és a munka védőszentjének a szobra előtt imádkozott.
Szent Józsefre, mint mentorára tekintett, aki közben jár a családjáért és a munkájáért. Azon a bizonyos decemberi napon is imádságban tárta kérését a szent elé. Elmondta, hogy ő szeretne részt vállalni a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus munkájából, még ha az csak söprögetés lenne, akkor is. Délután felhívta a menedzsere, hogy a NEK-től keresték.

szikora-4

Másnap találkozott Zsuffa Tündével, a budapesti Kongresszus sajtófőnökével, aki aztán elmondta neki, hogy szeretnék, ha ő lenne a NEK egyik hírnöke.
Életéről vallva elmondta, kisgyermekként a nagymamájától tanulta meg az imádságokat, ministrált a templomban, hittanra járt, a családjában azonban az ezotéria világával is megismerkedett. Jósnőhöz jártak, asztaltáncoltatást tartottak

 otthon. Fiatal felnőttként, zenészként aztán elmerült mindabban, amit az élet kínált neki. Istenhez végül a 70-es évek elején talált vissza, a siófoki nagytemplomban, ahova, mint mondta, csak a meleg miatt ment be. Aztán egyszer csak arra lett figyelmes, hogy elkezdett gyónni. Ne haragudj! Bocsáss meg! Nagyon szeretlek! Ezt a néhány mondatot ismételgette.

szikora-3

Akkor felidéződtek benne a gyermekkori emlékek és eldöntötte, innentől kezdve mindig kikéri az Úr véleményét is. Az este folyamán egyebek mellett szó volt még az Árpád- házi Szent Erzsébet életét bemutató Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalről is, amelyben Szikora Róbert, mint zeneszerző dolgozott.
A Ferences esték következő vendége december 9-én, 18:00 órakor Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető lesz. Az est címe: „Találkozás”.

szöveg: Kótáné Koltay Veronika

fotók: Mészáros D. Zsolt, nyugat.hu