Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kovács Mónika főorvos és Szabó Imréné műtősasszisztens kapták idén A test és a lélek orvosa díjat

batthyany-unnep-kormenden-12-of-27Dr. Kovács Mónika, a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház I. belgyógyászat és infektológia osztályvezető főorvosa, valamint Szabó Imréné, a szombathelyi Markusovszky Kórház  szemészeti műtősasszisztense vehette át idén A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László-díjat január 22-én, a Szegények orvosa emléknapján Körmenden. 

batthyany-unnep-kormenden-3-of-27A díjat 2018-ban alapította a Szombathelyi Egyházmegye azzal a céllal, hogy évről évre elismerje, megerősítse a hit és az orvosi, egészségügyi hivatás kapcsolatát. A gyógyításban dolgozók további megbecsülését jelzi, hogy a díjazott orvoson kívül egy egészségügyi dolgozó is elismerésben részesül.

A Hercegorvos emberi nagyságát, kimagasló orvosi tevékenységét méltatta Bebes István, Körmend polgármestere, kiemelve, hogy Batthyány László nemcsak orvosi hivatásában igyekezett a legtöbbet adni betegeinek, hanem a hitéletben is igyekezett példát mutatni.

batthyany-unnep-kormenden-7-of-27Gondolatai azt sugallják: az ember fontos. Az embert meg kell becsülni és biztosítani számára, hogy normális, szép körülmények között éljen. Körmend mindent megtesz, hogy méltón őrizze a Szegények orvosának emlékét, tette hozzá a városvezető. Szeretem a hivatásomat, a beteg megtanít Istent egyre jobban szeretni. Istent szeretem a betegben. A beteg többet segít nekem, mint én neki, idézte a Hercegorvos hitvallás Bebes István.

 

batthyany-unnep-kormenden-9-of-27A polgármester után a tavalyi egyik díjazott dr. Wolf Terézia osztotta meg gondolatait. Az orvosokban, ápolókban, mentősökben, gondozókban mindig újult erővel vetődik fel a szenvedés kérdése, mondta a körmendi háziorvos. Batthyány Lászlót sem kerülték el az értelmetlen halálesetek, de hite átsegítette őt a nehézségeken. Wolf Terézia kitért rá: amikor a gyógyító tevékenység véget ér, akkor a reményadás, vigasztalás erejével kell helyt állniuk az orvosoknak, ápolóknak szenvedő embertársaik mellett.

batthyany-unnep-kormenden-12-of-27 Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök és Bebes István polgármester adták át a díjat Dr. Kovács Mónika főorvosnak és Szabó Imréné műtős asszisztensnek. Gratulálunk a díjazottaknak!

Szentmisével zárult az ünnep az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök idézte a Hercegorvos egyik levelét amelyben azt írta az orvosoknak, ápolóknak: mielőtt bemennél a kórterembe, a türelmetlenségedet hagyd az ajtón kívül. A betegekkel a legnagyobb együttérzéssel, részvétettel kell foglalkozni.

batthyany-unnep-kormenden-23-of-27A beteg ágya mellett legyen ottt a csupa türelem, jóság, szelídség, együttérzés, a kímélet, idézte a segédpüspök, aki a szentmise végén Kiss László plébánossal imádkozott Boldog Batthyány-Strattmann László közbenjárásáért.

Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.