Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az emlékezés hónapja a zalaegerszegi Mindszentyneumban

letoltes2023. februárja Az emlékezés hónapja a zalaegerszegi Mindszentyneumban. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja előtt ismeretterjesztő előadásokkal és új szabadtéri kiállítással is készülnek a hónap folyamán.

Az emlékezés hónapja a Mindszentyneumban

2023. február

 Február 15. 13:00 – 15:00 - Magyar Gulag kiállítás

megnyitó, filmvetítés és előadás

Kiállítást megnyitja: dr. Bank Barbara, Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja


A gulág a szovjet típusú diktatúra talán legismertebb szimbóluma, a határtalan jogtalanságé és embertelenségé. E jelképben több millió ember sorsa sűrűsödik össze. A második világháború után a Szovjetunió érdekszférájába került Magyarországon a Rákosi Mátyás vezette kommunista párt a szovjet mintához igazodva megteremtette a gulág helyi változatát. 1945-től kezdődően tízezreket zártak önkényesen internálótáborokba, 1950-től pedig megkezdődött a kényszermunkatáborok felállítása. Családok ezreit hurcolták úgynevezett zárt táborokba vagy űzték el lakóhelyükről, nyomorúságos körülmények közé kényszerítve őket. A kommunista diktatúra ártatlan emberek tömegének életét tette tönkre. Többségük szabadulása után, egészen a rendszer bukásáig megbélyegzett maradt. Nekik állít emléket a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Magyar gulág című kiállítása, amely a Mindszentyneum előtt, szabadtéren ingyenesen megtekinthető 2023.március 10-ig.

 

------------------------------------------------------------------------

 

2023. február 16. 17:00 – Régészeti esték

Dr. Vándor László előadása: Boldog Buzád emlékezete és Kis-balatoni várainak feltárása

Dr. Vándor László régész - nyugalmazott múzeumigazgató előadása Boldog Buzád Zala egyetlen középkori szentjének emlékezetéről és a hozzá köthető Kis-balatoni földvárak (Zalaszabar és Balatonmagyaród) feltárásáról

 

-------------------------------------------------------------------

 

Családi nap a Mindszentyneumban új időszaki kiállítással

és farsangi programokkal 15órától a múzeumpedagógiai teremben

2023.02.18.

 

ÚJ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS: 2023. február 18. – április 20.

A Jégkorszak című kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása Zalaegerszegre, a Mindszentyneumba érkezik!

Az egyik legnépszerűbb kiállítás, amely a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza. A kiállításon különleges tárgyi anyagok, gerinces ősmaradványok, tudományosan hiteles rekonstrukciók segítségével mutatják be a legutóbbi jégkorszak környezetre gyakorolt hatását, nyomait. Ismerteti az utóbbi 2,5 millió év klímaváltozásait, a jégtakaró mozgását a kontinenseken.

Sorra veszi az állandóan változó, olykor szélsőséges környezeti feltételek között élő állat és növényvilág alkalmazkodási stratégiáit. Részletesen szól arról, hogy az ember természetátalakító tevékenysége mikor, milyen mértékben hagyott nyomot a Földön.

A kiállítást interaktív elemek, tudományos rekonstrukciók és valódi ősleletek nagy száma teszi különlegessé.

További információk jövő hét elején várhatók. (plakát, jegyárak)

 

---------------------------------------------------------------------

 

2023. február 21. 17:00 – Filmbemutató a Mindszentyneumban

Az orvosok hercege – Batthyány-Strattmann László

 

„NYISD KI A SZEMED ÉS LÁSS!”

 

Dokumentumfilm bemutató és beszélgetés Batthyány-Schmidt Margittal, a Magyar Batthyány Alapítvány elnökével, a film producerével.

Batthyány-Strattmann László (1870–1931) szemészorvosként vált híressé, akit a „szegények orvosaként” ismerünk, hiszen ingyen gyógyította a súlyos szembetegségben szenvedőket, több ezer ember látását mentve meg ezáltal. Élete során több mint harmincezer szemműtétet végzett.

2023-ban lesz Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója melynek mottója: „Nyisd ki a szemed és láss!”.

Az eseménysorozat keretében a fővárosban és több vidéki helyszínen, így a zalaegerszegi Mindszentyneumban is megtekintheti a nagyközönség az orvos életútját bemutató 50 perces dokumentumfilmet.

A programon való részvétel ingyenes!

 

-----------------

2023.02.25. Kommunizmus áldozatainak emléknapja

14:00 - Tárlatvezetés a kurátorral a második szinten lévő kiállításban

 

Ismerje meg az Egyházüldözés a kommunista diktatúra ideje alatt című kiállításunkat személyesen a kurátortól, Bors-Bulbuk Zsuzsannától!

Ha kíváncsi arra, hogy egy 21. századi kiállítás hogyan kísérli meg érzékenyíteni a jelenkor emberét egy igen fajsúlyos, történelmi témára, akkor tartson velünk egy exkluzív tárlatvezetés keretében a II. emeleti állandó kiállításunkba. Ismerje meg a kurátor vezetésével a különböző felekezetek ellen indított hadműveletek forgatókönyvét. Képzelje bele magát a megfigyelt, illegalitásban működő közösségek, vagy a meghurcolt egyéni áldozatok helyébe. Fedje fel az operatív tisztek és a hálózati személyek, ügynökök titkos találkozási helyszínét, a „klerikális reakció” ellenes tevékenységük módszertanát, és eszköztárát. Miközben belehallgat egyes személyes történetekbe, osztozzon a kurátor saját élményein, hallgassa meg milyen felismeréseket, tanulságokat rejtett az áldozatokkal való személyes találkozás. Tudja meg hogyan készültek a tárgyalóteremben bemutatott koncepciós perek első rendű vádlottjainak visszaemlékezései? Vagy csak képzelje el mit tenne ha egy kietlen, magányos, sötét cellában találná egyszer magát azért a bűnért, amit el sem követett...

A tárlatvezetésen való részvétel díja: 2.000 Ft / fő.

A tárlatvezetés időtartama 1 óra, mely során kivételes információkkal gazdagodhat az Egyházüldözés a kommunista diktatúra ideje alatti kiállításról.

Jelentkezni lehet: 92/999-322, illetve az email címen.

 15:00 - Filmvetítés - Az örök tél című film vetítése

Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket “egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy szovjet munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándor), aki megtanítja neki, hogyan lehet a poklot túlélni. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik.

 

Beteljesülhet-e a lágerben született szerelem, ha mindkettejüket család várja otthon? Hazajutnak-e valaha? Mennyire maradhat ember valaki egy embertelen világban? Túl lehet-e élni a poklot, és ha igen, milyen áron? Ezeket a kérdéseket feszegeti Örök tél című történelmi drámájában a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró, akik – a GULÁG-GUPVI Emlékév támogatásával – a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak szeretnének méltó emléket állítani filmjükkel.

 

A filmalkotás a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült.

 

A filmvetítésen való részvétel ingyenes, ezt követően programunk közös mécsesgyújtással folytatódik a Mindszentyneum emlékezőpontján.

 

17:00 - Mécsesgyújtás a Mindszentyneum emlékezőpontján