Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ti vagytok az Egyház kincsei - Bérmálkozók lelki napja Szombathelyen

bermalkozok-lelki-napja-30-of-30Egész napos programmal várta a Szombathelyi Egyházmegye azokat a fiatalokat, akik idén bérmálkoznak.

bermalkozok-lelki-napja-11-of-30A szombathelyi plébániák mellett Nemesbődről, Csákánydoroszlóból, Egyházasrádócról, Gencsapátiból, Kőszegről, Sárvárról, Gersekarátról, Felsőszölnökről, Vépről, Celldömölkről is érkeztek fiatalok, mintegy 600-an a találkozóra. Több helyszínen zajlottak egyidejűleg a programok. Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök a Székesegyházban beszélgetett a fiatalokkal, válaszolt az általuk feltett kérdésekre. A Brenner Kollégium Dísztermében Szabolcs szalézi testvér tanúságtételét hallgathatták meg a diákok, a Hittanárképző Főiskolán pedig a verbita szerzetessel Elmer atya és Hurgoi Sándor kőszegi iskolalelkésszel beszélgettek a fiatalok arról, hogy mi is az Egyház, miért fontos, hogy Jézus az életük része legyen. És akinek ez nem lett volna elég, az egy rejtvény megoldásában is közreműködhetett. A lelki nap szentségimádással és szentmisével zárult.

Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök a martinus.hu-nak elmondta: a fiatalokat napjainkban sok negatív hatás éri – akár a világhálón, akár szűkebb-tágabb környezetükben - ami gyengíti a lelküket, boldogtalanná teszi őket. Éppen ezért fontos a bérmálás, amely megerősíti őket a Krisztus melletti elköteleződésükben. Krisztus tanítása hiteles és értékálló és képes boldoggá tenni az embert, mondta a segédpüspök. A fiatalok közül Perjési Bálintot sikerült egy kérdés erejéig megállítanunk, aki elmondta: ő is tapasztalja kortársai körében, hogy a hit, a vallás nem mindenkinek vonzó. Motiváló lehet azonban a fiatalok számára pl. a ministrálás, amely szolgálat révén is közelebb kerülhetnek Istenhez és így tartalmasabb a szentmiséken eltöltött idő, mintha csak a padban ülnének. 

Ti vagytok az Egyház kincsei, mondta szentbeszédében Fekete Szabolcs Benedek a fiataloknak. Mi azt szeretnénk, hogy boldogok legyetek. Éljetek úgy, alakítsátok a lelki világotokat úgy, hogyha tükörbe néztek, boldog ember tekintsen vissza rátok, mondta a segédpüspök, akinek szentbeszédét meghallgathatják itt.