Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szentek földjén hittanverseny elődöntő Szombathelyen és Zalaegerszegen

1352023. április 15-én, szombaton került sor a 2022-2023-as tanév egyházmegyei hittanversenyének szombathelyi és zalaegerszegi elődöntőjére, melyen a 4-5. osztályosok csapatai mérhették össze tudásukat.

Az szombathelyi elődöntőre Bobáról, Celldömölkről, Jákról, Kemenesmagasiból, Kőszegről, Szombathelyről és Vépről érkeztek a lelkes hittanosok, összesen 10 csapat. Az idei hittanverseny a Szentek földje nevet kapta, tekintettel arra, hogy a Szombathelyi Egyházmegyéhez szorosan kötődő, hatásukat még napjainkban is lépten-nyomon éreztető szentek, boldogok életrajzát kellett a résztvevőknek megismerniük. Közülük ketten, Szent Quirin püspök és Szent Márton püspök, a kereszténység első134 századaiban, még Savaria földjén tettek tanúságot Krisztusról, míg a másik két példakép, Boldog Batthyány-Strattmann László hercegorvos és Boldog Brenner János atya, a közelmúlt, a XX. század jeles hitvallói. Érdekesség, hogy Szent Quirin, vagy magyarosan Szent Kerény, ahogy az a versenyen is elhangzott, a római keresztényüldözés vértanú szentje, míg Boldog Brenner János a kommunista diktatúra vértanúja volt. A másik két személyt az irgalmas szeret

et cselekedetei kötik össze, hiszen Boldog Batthyány László a szegények gyógyítója, aki saját költségén rendezte be körmendi kórházát, térítésmentesen gyógyította betegeit és fizette receptjeiket. Szent Márton a IV. században ugyanígy szívén viselte a szegény, elesett emberek sorsát, amit már megkeresztelkedése előtt is bizonyított, amikor Amiens város kapujában megosztotta köpenyét a didergő koldussal.
143A versenynek a Brenner János Kollégium díszterme adott otthont, ahol a gyermekek csapatonként egy-egy asztalnál foglalták el helyeiket. Tíz órakor, az imádságot követően kezdetét vette a játékos megmérettetés. Összesen öt feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak, melynek során a jó feladatmegoldás mellett a gyorsaságnak is szerepe volt, hiszen a versenybírák azt is nézték, melyik csapat adta be leghamarabb a feladatát. Elsőként Szent Quirin életének ismeretéről kellett tanúbizonyságot tenniük egy keresztrejtvény kitöltésével, majd Szent Márton életének főbb eseményeit kellett felismerniük és időrendi sorrendbe állítaniuk. Boldog Brenner János életnek főbb mozzanatai egy totó helyes kitöltésével bontakoztak ki előttünk, míg Batthyány László életrajzából csalafinta állításokat kaptak, amelyekről el kellett dönteniük, hogy igazak vagy hamisak. Az ötödik feladatban a négy szenthez kötődő képeket kellett felismerniük a gyermekeknek, az utolsó képen az édesanyáké volt a főszerep, meg kellett találniuk és párba kellett rendezniük az édesanyákat és fiaikat. A verseny végeztével, amíg a zsűri visszavonult a feladatlapok kijavítására és a pontszámok összesítésére, a gyermekek üdítővel csillapíthatták szomjukat és rágcsálnivalóval az éhségüket. Az183 eredményhirdetést megelőző percekben nagy volt az izgalom a teremben, hiszen mindenki kíváncsian várta, hogy milyen eredményt sikerült elérnie. Az elődöntőben mindegyik csapat derekasan helytállt, de az egyházmegyei döntőre csak öt csapat juthatott tovább. Ötödik helyezett lett a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola Hittanbanda csapata, negyedik helyen a celldömölki Szent Benedek Általános Iskola Zarándokok csapata végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Reményik Iskola bobai tagintézményéből érkezett Jézus Bárányai csapat állhatott, a második helyet a Szőllősi Plébánia Reguly 4.b csapata, az első helyet pedig a Székesegyházi Főplébánia Paragvári báránykák csapata szerezte meg.   
Köszönjük a szervezőknek az izgalmas versenyt. Isten áldása kísérje munkájukat! 
A továbbjutott csapatoknak és hitoktatóiknak eredményes felkészülést és sok-sok kegyelmet kívánunk. Találkozunk május 8-án Szombathelyen, az egyházmegyei döntőben, kiegészülve a zalaegerszegi elődöntőből továbbjutott csapatokkal: Gabi bácsi angyalai-val a szentgotthárdi Szent Gotthárd Iskolából és Isten gyermekei-vel a zalaegerszegi Mindszenty Iskolából!
1153A következőkben a szentgotthárdi ötödikes Horváth Dóra élménybeszámolóját olvashatjuk a zalaegerszegi elődöntőről, melynek Molnár János plébános atya jóvoltából a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia közösségi háza adott otthont: Régóta készültünk már erre a versenyre. A szentekkel való megismerkedés sok izgalmat és új információt tartogatott számunkra. Gabi bácsival minden héten közösen is készültünk, ezeket az órákat mind nagyon élveztük. A felkészülés az utolsó percig tartott, még az oda vezető úton is végig kérdezgettük egymást az életrajzokból, tudnivalókból.
Az odaérkezés előtt ugyan akadt egy kis gondunk a GPS-szel, de végül – bár kis késéssel –sikerült odaérnünk a versenyre. A másik három csapat ekkor már felkészülve várt a helyén.
A feladatokból minden csapattag egyenlően ki tudta venni a részét, és általában elsőként1145 vagy másodikként sikerült is megoldanunk azokat. Amikor az utolsó feladatlapot is beadták a csapatok, a zsűri elkezdte a javítást, értékelést.
Mikor megvolt az eredmény, Ildi néni elmondta a helyes megfejtéseket, majd jött az eredményhirdetés. Először a két tovább nem jutó csapatot hirdették ki. Mivel itt nem hallottuk a nevünket - Gabi bácsi angyalai -, nagyon megnyugodtunk. Amikor pedig végül az első helyezés mellett hangzott el a nevünk, az hihetetlen érzés volt! Boldogan és a döntőre készülve tértünk haza.