Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A zalaegerszegi kertvárosi plébánia zarándoklata Győrbe

zarandoklat-1A zalaegerszegi kertvárosi plébánia hívei március 16-án zarándoklatra indultak Győrbe, a Nagyboldogasszony Székesegyházba a Vérrel könnyező Szűzanya búcsújára. 

20240316-130320Írországban a 17. század végén katolikusüldözés tört ki, és egy parlamenti határozat alapján az ország összes püspökét száműzték. A képet az Írországból menekülő Walter Lynch püspök hozta magával Győrbe. 1697. március 17-én, Szent Patriknak, Írország védőszentjének ünnepén a győri képen ábrázolt Szűzanya szeméből véres könnyek hulltak, melyeket fehér gyolcskendővel itattak fel. A gyolcskendőt máig őrzik a székesegyházban. 

A kegykép eredeti helye az írországi templomban ma is üresen áll arra emlékezve, hogy a menekülő püspök innét vitte azt magával. 1947-ben Papp Kálmán püspök meghívására a 250. évfordulón együtt ünnepelt a teljes magyar püspöki kar Győrben. Ettől kezdve vált szokássá, hogy a Győri Egyházmegye papsága minden év március 17-én zarándoklattal egybekötött rekollekciót tart a kegykép előtt. 

zarandoklat-21996. szeptember 7-én II. János Pál pápa győri látogatásakor maga is imádkozott a Szűzanya kegyképe előtt.

Az idei évben március 16-án szombaton a szentmisét Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát celebrálta. Az egybegyűlteket Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszöntötte. A szentmise zenei szolgálatát a győri templomok kórusai, énekes hívei látták el, Horváth Csaba diakónus vezényelt.

 A zalaegerszegi kertvárosi plébániáról sokan nem fértek fel a külön erre az alkalomra indított buszra, hanem autóval, vonattal mentek Győrbe, ahol nemcsak a Vérrel könnyező Szűzanya kegyképe előtt tisztelegtek, hanem meglátogatták a plébánián fél évet eltöltő 6. éves papnövendéket, Rákos József diakónust is.

 

A kertvárosi hívek zarándoklatáról a Mária Rádió Régió is tudósított.

Molnár János atyával, a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplom plébánosával és Rákos József diakónussal történő beszélgetés, továbbá a zarándoklaton résztvevő zalaegerszegi hívők beszámolója meghallgatható itt. 

 

Szöveg: Sárközi  Violetta – Fotó: Mekina Erzsébet