Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Háry Emma zalaegerszegi költő életét is bemutatja a Göcseji Múzeum kiállítása

Háry Emma kiállításA Zalaegerszegi Göcseji Múzeum május végéig látogatható Nőnek lenni akkor... című kiállításában kilenc olyan  asszony életét ismerheti meg a látogató, akik kiemelkedtek társaik közül. Szerepvállalásukkal, hivatásukkal hozzájárultak a helyi közösség életének jobbításához, gazdagításához, és ezért megbecsült tagjai lettek Zalaegerszeg, Zala megye társadalmának. A bemutatott asszonyok között van az 1916-ban Zalaegerszegen született Háry Emma költő, akinek tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott.  

Háry Emma kiállítás14 éves korától a városban működő katolikus szervezetnek, a Leánykogregációnak lett nagyon aktív tagja, és 18 éves korában a kongregáció adta ki első kötetét Fehér tüzek címmel, amihez a szombathelyi püspök, Mikes János írt ajánló sorokat. Versei rendszeresen megjelentek az Új Ember folyóiratban.

A társadalom elesettjei felé különleges empátiával fordult, szerepet vállalt abban, hogy a Leánykogregáció keretei között a falvakban élő, közösségi élményekhez nem jutó, tanulatlan fiatal lányoknak leányköröket hoztak létre. Háry Emma a szepetki lányokat gondozta.

A zalaegerszegi Háry Emmáról és a Leánykongregációról a Mária Rádió Régió készített interjút Béres Katalinnal, a Göcseji Múzeum történész múzeológusával, amely meghallgatható itt.  

Szöveg és kép: Sárközi Violetta