Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Virágvasárnap a székesegyházban

002Urunk jeruzsálemi bevonulásának ünnepén, Dr. Székely János megyéspüspök mutatta be az ünnepi szentmisét és vezette a körmenetet a székesegyházban.

Virágvasárnap a délelőtt 9 órai szentmise kezdetén emlékeztek meg a hívek János püspök vezetésével, Jézus jeruzsálemi bevonulásáról. A szentmisén koncelebrált Dr. Pem László kanonok, Dr. Perger Gyula plébános és Majlát Tihamér Celldömölk-alsósági plébános, aki püspök atyával együtt a reggeli órákban érkezett Szombathelyre 88 fiatallal, akikkel péntek óta a szentek nyomában jártak Jáktól Németújvárig, Boldog Brenner János és Boldog Batthány-Strattmann László nyomában. Püspök atya örömét fejezte ki, hogy ma is vannak fiatalok, akik az igazi boldogságot keresik és készek zarándokolni a szentek útján. Ezen a szentmisén barkaágakkal ünnepélyesen vonultak be a zarándokok is a szentmisére.

János püspök a szentbeszédében arról beszélt, hogy virágvasárnap a szenvedés vasárnapja0050 is. Ennek a napnak az evangéliuma a passió. Az evangélium legdrámaibb mondatai hangzanak el. Ezek a legelsők amit az első keresztények összegyüjtöttek és leírtak. A passióban Isten szíve tárul fel. Az ő mindent odaadó, határtalan szeretete, amivel megálmodta ezt a világot és minket is. Mindent odaadott értünk. A passió szereplői elgondolkodtatnak és önvizsgálatra késztetnek. Ne legyünk olyanok, mint Júdás, vagy a vének, írástudók vagy Pilátus aki közönyös volt, nem védte meg az ártatlant. Legyünk olyanok, mint Cirenei Simon, aki odaadja vállát, hordozza mások terhét, vagy olyanok mint Veronika, aki könnyeket töröl, vagy olyanok mint a jobb lator, aki beismeri bűnét és irgalmat kér. Legyünk olyanok mint a százados aki megrendülten kimondja: ez valóban az Isten Fia volt. Legyünk olyanok, mint Mária, aki egészen egy lett a Fia szenvedésével, a megváltás nagy titkával.

A szentmise ITT visszahallgatható!