Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Isten barátjának hívott meg minket - Olajszentelési szentmise a Székesegyházban

0328-nagycsutortok-delelott-szombathely-138A pap Isten barátja, Isten titkainak gondnoka. Ezért fontos a hiteles papi élet, fogalmazott nagycsütörtökön délelőtt, az olajszentelési szentmisében elmondott prédikációjában Székely János megyéspüspök. Az ünnepnapok ünnepe, a szent háromnap nagycsütörtökön két liturgiával veszi kezdetét, a délelőtti olajszentelési szentmisével és az esti szentmisével, mellyel az utolsó vacsorára emlékeznek. 

0328-nagycsutortok-delelott-szombathely-124Nagycsütörtök az Eucharisztia (Oltáriszentség) és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepe. Húsvét a Katolikus Egyház legnagyobb ünnepe, mely a feltámadás misztériuma és a megváltás titka által mint fényforrás beragyogja az egész liturgikus évet. Az ünnepnapok ünnepe, a szent háromnap nagycsütörtökön két liturgiával veszi kezdetét, a délelőtti olajszentelési szentmisével és az esti szentmisével, mellyel az utolsó vacsorára emlékeznek.

Nagycsütörtökön hagyományosan a Katolikus Egyház székesegyházaiban a főpásztorok az egyházmegyéjük papságával koncelebrálva délelőtt olajszentelési szentmisét vagy más néven krizmaszentelési szentmisét mutatnak be. Ekkor szentelik meg azokat a szent olajokat, amelyeket többek között a keresztség, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés vagy a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. Ezen a szentmisén az evangélium elhangzása után a papság megújítja a szenteléskor tett ígéreteit, kifejezve ezáltal közösségét a főpásztorral és az egész Egyházzal. (www.magyarkurir.hu) 

0328-nagycsutortok-delelott-szombathely-104Szombathelyen a Székesegyházban ünnepelt az egyházmegye papságával és híveivel dr. Székely János megyéspüspök. Nem szolgának, hanem barátaimnak mondalak Benneteket, idézte Jézus szavait Székely János megyéspüspök  köszöntőjében az egyházmegye papságához fordulva. Papnak lenni annyit jelent: Isten barátai, Isten titkainak gondnokai vagyunk. Arra kapunk hívást, hogy egészen közel legyünk hozzá: általa, benne és érte éljünk. Adjunk hálát erre a barátságra való meghívásért, azért, hogy szíven talált minket a hívás és tudtunk erre igent mondani, mondta a főpásztor hozzátéve: hivatásunk szerelemhez hasonló megpecsételtség, mert egészen közel akar hívni, engedni magához Krisztus.  Azt kívánom paptársaimnak, hogy legyél imásdágos pap; alázatos aki szogálni akar; nem béres aki gyűjt, hanem aki ad; keresd az igazságot és ne  a népszerűséget; legyél tüzes lelkületű és örömteli. Akkor bennünk is valósággá válnak Vianney Szent János szavai: Isten legnagyobb ajándéka egy plébánia számára egy szíve szerinti pap.

0328-nagycsutortok-delelott-szombathely-122A szertartás a további részében Székely János megáldotta azokat az olajokat, melyeket a szentségek kiszolgáltatása, illetve más liturgikus cselekmények során használnak. A püspök a jelenlévő hívek imáját is kérte, hogy a keresztelendők és a betegek olaja, valamint a szent krizma az isteni kegyelem kiáradásának jelévé válhasson. 

A nagycsütörtök délelőtti szentmiséről élő közvetítést adtunk egyházmegyénk Youtube csatornáján, amit visszanézhetnek alábbi linken.