Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tájékoztató a pusztacsatári egyházmegyei zarándoklatról

Tájékoztató a pusztacsatári egyházmegyei zarándoklatrólAz idei egyházmegyei zarándoklat (2014. május 1.) annyiban tér el az előző évek rendezvényeitől, hogy most valódi gyalogos zarándoklat jelleget kap, hiszen a pusztacsatári kegyhely egy dombokkal körülzárt, erdősávval körülölelt tisztáson helyezkedik el. Megközelítése több módon is lehetséges lesz. A legtöbben buszokkal és autókkal jönnek az egyházmegye különböző pontjairól. Nekik a környező valamennyi településen biztosítunk parkolót, a falvakból viszont gyalog kell bejutni a kegyhelyhez.

Utak a környező falvakból:

Ozmánbük felől: Ez a legrövidebb, legkönnyebb szakasz. Kavicsozott, jó állapotú, egyenes út, kb. 2,5 km hosszú. Akik megérkeznek Ozmánbükbe, a Pusztacsatár irányába elágazó úton kiszállnak a buszokból és csoportjukkal elindulhatnak a kegyhely irányába, a buszok pedig megfordulva a „Simi Csárda” parkolójába mennek (kb. 30 busz kényelmes parkolására elegendő hely). A programok végén a sofőröket telefonon értesíthetik, hogy mikor indulnak. A személygépkocsik parkolója a templom előtti téren, a Csokonai Vitéz Mihály utcában, valamint a Rákóczi Ferenc utcában lesz. Kérjük, hogy a szűk utcákban fokozottan figyeljünk a gyalogosokra, illetve a másik gépkocsikra. Segítségünkre lesznek a helyi polgárőrök és önkéntesek.

Akiknek ez az Ozmánbük-Pusztacsatár távolság is megterhelő, őket a buszokból való kiszállás után kisbuszokkal tudjuk besegíteni a kegyhelyig. Természetesen a gyalog indulók székeit is be tudják vinni a kisbuszok. Igyekszünk illemhelyet biztosítani azoknak, akik szeretnék, de ez inkább csak a kegyhelynél lesz lehetséges.

Vaspör felől: Akik Vaspörig jönnek busszal vagy autóval, parkoló több helyen is lesz. Személygépkocsiknak a sportpálya melletti füves részen, valamint a TSZ-major hátsó felén lévő betonos területen és betonúton. Buszok részére az előbb említett major mögötti részen (kb. 20 busz és 50 autó tud parkolni itt). A falu kisebb utcáin való parkolás csak korlátozott számban lehetséges, így ne erre alapozzunk.

Innen a gyalogos zarándokokra egy kb. 5 km-es táv vár. Gyönyörű tájon, a zalai dombság szépségébe nyerhetünk bepillantást, miközben szántók és erdők mellett haladunk el. A táv hosszúságát a táj szépsége kompenzálja. Az útvonal a Szent Márton zarándokút része, így a felfestések alapján mindenki célba tud jutni.

Ne felejtsük, hogy elegendő ital legyen mindenkinél és az ülőalkalmatosságokat is hozzuk magunkkal!

Velence irányából: Akik ebből az irányból akarják megközelíteni a kegyhelyet, nekik is lesz lehetőségük járműveiket biztonságosan leparkolni. A buszok a Dózsa György út egyik oldalán tudnak leparkolni, valamint a községház melletti füves területre tudnak beállni. Autókkal a Zrínyi utca mindkét irányába, valamint a Dózsa út temető felé való elágazásától lehet parkolni.

A zarándokút ezen szakasza is a Szent Márton útvonal része, így nem jelenthet különösebb problémát a kegyhely megtalálása.

A megközelítőleg 2,4 km-es út során szőlőskertek és szebbnél szebb erdők mentén haladunk, amely minden fáradságot megér. A kegyhely látványa, amely az ebből az irányból érkezőt fogadja, garantáltan felemelő.

Tájékoztató a pusztacsatári egyházmegyei zarándoklatrólZalaszentgyörgy irányából: Akiknek a lakóhelyéhez ez a település a legpraktikusabb, nekik is van módjuk a buszokat és az autókat őrzött helyen leparkolni. Zalaszentgyörgyről el kell jutni Zél-pusztára, ahol kijelölt parkoló várja a zarándokokat. A festői tájon 4 gyönyörű tó terül el, a környékén rétek és erdők tarkítják a környezetet. Akik gyalog indulnak útnak, ők kb. 4 km-es gyalogúton jutnak el a kegyhelyhez. Az útvonal a Mária-út részét képezi. A zalaszentgyörgyiek áldozatkészsége lehetővé teszi, hogy kitisztított útvonalon, csörgedező patak mellett, a fák lombjainak árnyékában haladhatnak a hívek.

Körmendről, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomtól gyalogos és kerékpáros zarándoklat is indul május 1-jén Pusztacsatárra. A távolság körülbelül 14-18 kilométer. A gyalogosok 5.30-kor, a kerékpárosok 7.30-kor indulnak.  

Mit érdemes magunkkal hozni?

  • folyadékot és élelmet az egész napos zarándoklathoz
  • ülőalkalmatosságot (kisszék, polifoam, pléd)
  • ima-és énekeskönyvet
  • aki érzékeny a csípésre, nekik riasztó spray

A programok:

  • Az érkezésektől folyamatosan gyónási lehetőség
  • 10:00-tól gyülekező a kegytemplom melletti szabadtéri oltárnál
  • 10:15-től énekpróba a Werner-kórussal
  • 10:30-tól püspöki szentmise
  • 12:00-tól ebédszünet
  • 13:00-tól szentségimádás a szabadtéri oltárnál
  • 14:00-tól zenés imádság, vagy egyéni ima a kegytemplomban, gyónás
  • 15:00-tól májusi litánia
  • 16:00-tól hazaindulás