Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Versek közt! Prof. dr. Pusztay János önálló előadóestje az Egyházmegyei Könyvtárban


Pusztay János önálló estjeAz Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtára adott otthont 2016. február 18-án a Genius Savariensis Szabadegyetem soron következő irodalmi kurzusának, melynek keretében „Haza, a magasban” címmel Pusztay János nyelvész professzor önálló előadóestjére került sor.


Pusztay János önálló estjeSimon Katalin gyűjteményvezető köszöntőjében arról tájékoztatta a közönséget, hogy Fűzfa Balázs bevezetője sajnos elmarad – tanár úr más elfoglaltsága miatt –, így egy rögtönzött beszélgetéssel vette kezdetét az est. A könyvtárvezető legelőször arról kérdezte professzor urat, hogy a hozott verseket milyen szempontok alapján választja ki, s mikor, milyen körülmények között kezdődött Pusztay János önálló versmondó estje.

Pusztay János önálló estjeA beszélgetés során fény derült az irodalmi estek kezdeteire; hat évvel ezelőtt a Badacsonytomajban szervezett kulturális estek meghívott előadójaként Pusztay János válogatta össze azokat a költeményeket, amelyek első olvasáskor megérintették. Igyekezett olyan műveket előtérbe állítani, amelyek nem annyira ismertek a nagyközönség számára. Ezután kezdődött a választott versek előadói formálása. Nemcsak Magyarország területén lettek már előadva, hanem több helyen, külföldi útja során például Észtországban, Tallinban élő magyarok előtt is elszavalta már ezeket. De a felkészülés kulisszatitkaiba is betekintést nyerhettünk. Mivel a hétköznapi munkájával párhuzamosan kell megtanulnia a verseket, emiatt a felkészülésre fordított idő bizony gyakran több hónapot is igénybe vesz. Saját bevallása szerint a kiválasztott verseket nem véleményezteti, ez alól kivételt képeztek a Babits Mihály műveiből válogatott költemények. Felidézte hogyan lepte meg Fűzfa Balázs irodalomtörténészt az abdai Radnóti-konferencián a 12 legszebb magyar vers elszavalásával, ahol hangfelvétel formájában a verseket CD-n is átadta az irodalmárnak, aki egykor tanítványa volt, ma pedig már jó barátja. Az est során dunántúli költők versei hangzottak el. Az előadott 15 vers közül kettő saját szerzemény. Meglepetés volt a hallgatóságnak, mikor a versek kezdetekor xilofonon lejátszott dallamok csendültek fel, egy-egy vers közt egyre több dallam következett, amelyek végül kiadták a 16. költeményt: Vörösmarty Mihály Szózat című versét.

A következő irodalmi estre 2016. március 3-án 16. órakor, ugyanitt a teremkönyvtárban kerül sor.

 

Az előadott versek:

Illyés Gyula: Haza, a magasban

Janus Pannonius: Pannónia dicsérete

Babits Mihály: Itália

Batsányi János: Biztatás

Berzsenyi Dániel: A magyarokhoz

Nagy László: Berzsenyi szólítás

Pusztay János: Bartók

Kalász Márton: Hazám

Simon István: Nem elég

Jankovich Ferenc: Szántód partjainál (1)

Vörösmarty Mihály: A vén cigány

Pusztay János: Köznapi Messiás (részletek)

Keresztury Dezső: A viaskodás szonettjeiből (3)

Kisfaludy Károly: Tatárok Magyarországban

Illyés Gyula: Nem volt elég

Szöveg: Nagy Dóra-Fotó: Baranyai Martin