Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

56-os megemlékezés és színdarab bemutató Vasszécsenyben

56-os megemlékezés és szoboravatás VasszécsenybenAz 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Vasszécsenyben október 23-án. Szobrot avattak a falu egykori lakója, Abai Imre tiszteletére. 1956-ban Sárváron szolgált adminisztrátorként, és ő vezette a Nemzeti Bizottságot. Életéről színdarabot is bemutattak. 

Abai ImreAz 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulójára emlékezett az ország a hétvégén. Minden település igyekezett méltó módon kifejezni tiszteletét a hősök előtt. Az elmúlt években szobrokat emeltek, emléktáblákat avattak a forradalomban részt vettek emlékére és igyekeztek a még elő szemtanúk visszaemlékezéseit lejegyezni. 

A Szombathelyi Egyházmegye papsága is aktívan részt vett a forradalmi eseményekben. Elég csak a nemrég elhunyt Tibola Imre atyára utalnunk, aki Szombathelyen, a Püspöki Palota erkélyéről olvasta fel az egyház forradalmi követeléseit. De nem hagyhatjuk ki a felsorolásból Abai Imre atyát sem. 

56-os megemlékezés és szoboravatás VasszécsenybenAbai Imre Szombathelyen született 1912-ben. Miután apját állomásfőnöknek nevezték ki Vasszécsenybe, a család ide költözött. 1936-ban szentelték pappá Szombathelyen. Mindszentyvel jó barátságot ápolt, aki szerette volna a tehetséges papot magas egyházi beosztásba helyezni, de a háború és az azt követő időszak politikai rendszere miatt ez nem sikerült. 1950-ben Sárvárra helyezték Abai atyát. A város megbecsült polgára volt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 1956-ban őt választották meg a helyi Nemzeti Bizottság vezetőjének. Az ő hatásos fellépésnek volt köszönhető, hogy nem történt véres lincselés Sárváron, pedig a feldühödött tömeg, a helyi ÁVH-t és a rendőrséget is célba vette. A forradalom leverése után letartóztatták, a börtönben megverték, megkínozták. Szabadulása után papi szolgálatát nem folytathatta. Budapesten, a budafok-hárosi pályaudvar tejüzeme teherautó állomásának diszpécsereként foglalkoztatták. Csak egy misét mondhatott vasárnaponként, de azt 1970-ben bekövetkezett halálig, még egyre súlyosbodó betegsége ellenére is hűségesen elvégezte. 

56-os megemlékezés és szoboravatás VasszécsenybenVasszécseny ma is büszkén emlékezik a település egykori híres emberére. Október 23-án szobrot állítottak Abai Imre atya tiszteletére. Bálint József keze nyomán készült a szobor. Merkli Ferenc plébános áldotta meg. Abai Imre atyától megtanulhatjuk, hogy hídemberekké kell válnunk, mondta a Martinus.hu-nak adott interjújában Merli Ferenc atya. A békességet kereste, még a forradalom idején is, nem engedte, hogy a forradalmárok bosszút álljanak. De megtanulhatjuk Abai Imrétől azt is, hogyan legyünk alázatosak.  Magas egyházi tisztséget is betölthetett volna, ha a háború és a kommunista fordulat nem szól bele az életébe, de mindez nem törte meg. Ahogy a börtön évek, az ott átélt megpróbáltatások, a szabadulást követő megpróbáltatások sem. Buzgalmát mutatja, hogy valószínűleg Ő fordította-lektorálta a szentmise 2. kánonjának latin szövegét magyarra. Élete példa arra is, hogy amit elültetünk annak nem mindig érjük meg a termőre fordulását. Hiszen Abai Imrét tekinti egyik papi példaképének Pákozdi István atya, akinek hatására Jézus szolgálatába lépett Ő is. 

56-os megemlékezés és szoboravatás VasszécsenybenA falu színjátszó köre, élén Merkli Ferenc plébánossal, egy színdarabot is bemutatott, amelyben felelevenítették Abai Imre életének néhány fontosabb eseményét. A nagy sikert aratott drámai művet Feri atya írta, akinek nem ez az első színpadi alkotása.  1956-emlekev-logo-cmyk