Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szegények zarándokoltak Ferenc pápához - Szent Máron szülőföldjéről is érkeztek zarándokok Rómába

Ferenc pápával is találkoztak a résztvevőkRóma  - Szent Márton jubileumi ünnepnapján 22 országból 4 ezer nehéz sorsú, társadalmilag kirekesztett ember érkezett négy napos zarándoklatra Rómába. Pénteken először találkoztak Ferenc pápával.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász csoportja RómábanNovember 11-én, Szent Márton ünnepén  az óriási VI. Pál teremben találkoztak először a pápával az Európából és Dél-Amerikából érkezett szegény sorsú zarándokok, többségükben hajléktalanok, köztük magyarok is. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 40, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 45 zarándokot vitt el Rómába.

Az európai hajléktalanok, elesettek vatikáni zarándokútját a Fratello (Fivér) elnevezésű, francia alapítású humanitárius egyesület szervezte. Ferenc pápa a zarándokok sora között érkezett a terembe, sokukkal kezet fogott. A pápát Philippe Barbarin lyoni érsek köszöntötte. A pápa beszédében bocsánatot kért a szegényektől minden olyan keresztény nevében, aki közönyösen megy el mellettük. Majd azzal folytatta:

- A szegények megtanítják a világnak a szolidaritást, s emlékeztetnek arra, hogy sohasem szabad elveszíteni az álmodás képességét.  Lehet a szegénység nagyon rossz, de ennél rosszabb a rabszolgaság, mert akkor elveszíti a méltóságát az ember. A háború okozza a legnagyobb szegénységet a világon, és sajnos mai világunk állandó háborús fenyegetettségben él. Ezért fontos, hogy minden vallás a békét hirdesse.

A találkozó végén a csoportok vezetőivel találkozott, váltott néhány szót a pápa. Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója olaszul mondta el, hogy Szent Márton Egyházmegyéjéből érkezett a csoport, majd átadta a pápának az otthonról hozott ajándékot: a karitász tevékenységét bemutató, száz fotót tartalmazó albumot.

Legközelebb vasárnap pápai misén vesznek részt a zarándokok. 

Szöveg és fotó: Némethy Mária