Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fatimai est Dozmaton

Fatimai est Dozmaton2016. november 13-án, Dozmaton gyűltek össze a toronyi plébániához tartozó négy falu – Bucsu, Dozmat, Sé és Torony – hívei, hogy ünnepi szentmise és körmenet keretében emlékezzenek meg a fatimai jelenésekről.

Fatimai est DozmatonAz est szentségimádással kezdődött. Dr. Perger Gyula plébános úr a szentmise elején a hívek nevében köszöntötte az áhítat vendégét, Ipacs Bence püspöki szertartót, aki egyben a Brenner János Kollégium lelkésze is. Bence atya szentbeszédében az evangéliumban hallott végítéletről, Krisztus urunk második eljöveteléről elmélkedett, amelynek pontos idejét, ahogy Jézus is elmondta, nem tudhatjuk. Ennek ellenére mennyire szeretnénk, ahogy a múltban, úgy napjainkban is, látni a jövőt – hangsúlyozta a lelkész úr.

Fatimai est DozmatonMajd hozzátette, hogy nem ismerhetjük a jövőt, mint ahogy a fatimai látnokok számára kinyilatkoztatott és Lucia nővér által XXIII. János pápa számára eljuttatott, majd II. János Pál pápa által 2000-ben nyilvánosságra hozott jövendölések is csak az események utólagos igazolásaként kerültek napfényre. Hogy miért kellett titkolni az Egyháznak mindezt? – tette fel a kérdést. A józanság, a megfontoltság, de még inkább az alázat miatt kellett ezeket az időpontok nélküli, Mária által kijelentett jövendöléseket titokban tartani. Elkerülvén azt, hogy szenzációhajhászás legyen a jelenésekből. Nekünk is ilyen alázattal kell a jövőbe tekintenünk, meghagyva Istennek annak ismeretét, s kérve fatimai látnokokat és a Szűz Anyát, hogy ebben a szent tudatlanságban készen tudjunk állni a Krisztussal való boldog találkozásra – zárta szavait Bence atya.

Fatimai est DozmatonA szentmise végén a hívek körmenetben vonultak a falu főutcáján álló Szűz Mária-szoborhoz, majd Gyula atyával imádkoztak magyar hazánkért, annak lelki megújulásáért, betegekért, és meghalt hozzátartozókért.

Szöveg és fotó: Magyar Ákos