Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

KÉSZ előadás Körmenden

A nemzetpolitikai államtitkárság 2015. december 24.Márton Áronról Körmenden és 2016. december 24. között Márton Áron emlékévet hirdetett meg, a méltán híres püspök születésének 120. évfordulója alkalmából. A közelmúltban a körmendi keresztények is e témában hallgathattak részletes beszámolót, melyet dr. Gyürki László pápai prelátus, ny. plébános tárt az érdeklődők elé.

 


Márton Áronról KörmendenAz összejövetel orgonajátékkal és egy hosszabb idézettel vette kezdetét. Hogy ki is volt valójában Márton Áron? Illyés Gyula író-költő szavaival élve: Emberkatedrális. Ez a fiatalon, 42 éves korában püspökké lett lelkipásztor katolikusként, romániai magyarként és hívő emberként egész életében háromszoros (ti. felekezeti, nemzetiségi és világnézeti) kisebbséget vállalt tudatosan.

Már az iskolás éveiben és a szemináriumban is kibontakozott tehetsége, intelligenciája. „Világos fő, tartalmas lélek, gerinces jellem. Legszebb reményekre jogosít fel. Sokat várhat tőle az egyházmegye.” – szól róla az egyik tanári jellemzés. Ditró, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Nagyszeben, Gyulafehérvár és Kolozsvár. Káplánként, prefektusként, főpásztorként ezeken az állomáshelyeken szolgálta Istent és embertársait. Püspöki jelmondata megegyezik a mai szombathelyi egyházmegye védőszentjének, Szent Mártonnak szavaival: „Non recuso laborem” – vagyis „Nem vonakodom, nem futamodok meg a munkától.” Ez - a latin nyelv gazdagsága miatt - így is fordítható: nem utasítom el a bajt, a nyomorúságot, a szenvedést. „Szent hivatalom kötelez, hogy egyformán püspöke legyek szegénynek és gazdagnak, tanultaknak és a tanulás lehetőségeitől elzártaknak, előkelőknek és egyszerű embereknek, az élet kegyeltjeinek és az élet szerencsétlenjeinek, bűnösöknek és a kegyelem áldottjainak.” – vallotta a főpásztor.

Márton Áronról KörmendenA nehéz időkben papjait óvatosságra intette, ő maga azonban felemelte szavát az igazságtalanság ellen, a diktatúrával szemben nyíltan kiállt. Letartóztatása esetére titkos, helyettes ordináriusokkal gondoskodott egyházmegyéje zavartalan kormányzásáról. Néhány évig vizsgálati fogság, szigorított börtönbüntetés, kényszermunka és háziőrizet következett, ezeket a megaláztatásokat mindig méltósággal viselte el. Márton Áront sokan már életében szentnek tartották, aki „meghalt teljesen a világban, hogy egészen Istennek éljen.” A püspök 1980. szeptember 29-én sok szenvedés után,  85. évesen hunyt el. – zárta előadását Dr. Gyürki László, aki személyesen is találkozhatott a gyulafehérvári megyéspüspökkel.

Az összejövetelt az erdélyi főpásztor boldoggá avatásáért közösen elmondott imádsággal ért véget.

A témához kapcsolódva idézzük buzdító, vigasztaló sorait: „Hittel és reménnyel indulunk a vigasztalan jelenből a bizonytalan jövő felé, mert tudjuk, hogy fejünk fölött a gondviselő Isten őrködik.” 

Szöveg: Vilics Eszter-Fotó: Bedőcs Gyula