Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Családi/Had/Erőforrásaink - új előadás április 6-án


Családi Had/ErőforrásainkCsütörtökön, április 6-án folytatódik CSALÁDI (HAD)ERŐFORRÁSAINK című előadássorozatunk a Martineum Felnőttképző Akadémián. A második alkalom témája: EGYÜTT JÁTSZUNK, VAGY EGYÜTT JÁTSZMÁZUNK?


Az ember társas lény, éppen ezért elengedhetetlenül fontosak számára az érzelmi szükségleteit kielégítő kapcsolatok, az elfogadás, odafordulás, intimitás, melegség. A környezete és közeli kapcsolatai sokféleképpen kielégíthetik ezen vágyait. Testi közelségen, simogatáson, vagy éppen „simogató szavakon" keresztül is kommunikálhatja felénk környezetünk az értékességünket, ezáltal eleget téve ezen alapvető szükségletünknek.

Mi történik akkor, ha az egyén ezeket a túléléshez szükséges simogatásokat nem kapja meg a környezetétől? Választhatja az „egyenes" utat és megszólíthatja családtagjait, barátait, hogy „Légy szíves ölelj meg!" vagy „Légy szíves dicsérj meg!", azonban ez rizikóval jár. Ehhez fel kell tárulkoznunk, meg kell mutatnunk a vágyunkat ami által sebezhetővé válunk. "Mi történik, a elutasít?", "Szerethető vagyok egyáltalán?", "Ki akarna engem megölelni?" hangozhatnak ilyenkor fejünkben a felőrlő kérdések.

Ha ez az út túl veszélyesnek tűnik, választhatjuk az "egyszerűbb" megoldást is. Nem kell sebezhetővé válnunk, nem kell feltárulkoznunk hozzá. Elindíthatunk egy folyamatot amelyben eltereljük figyelmünket saját vágyainkról és kompenzálhatunk, például a másikat bántva, így ő elkezd értéktelenedni és önmagunkat, hamisan ugyan, de értékesebbnek érezhetjük. Rövidtávon nyereséges, de hogyan hát ránk és kapcsolatainkra hosszútávon az ilyen fajta kompenzáció?

A Családi (had)erőforrásaink sorozat következő előadása azt hívatott megfoghatóvá tenni, hogy hová vezet az "egyenes" út és hová az "egyszerű". Továbbá megpróbál választ adni arra, hogy hogyan tudjuk a kapcsolatainkat az "egyenes" úton tartani, illetve oda visszavezetni.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT ÁPRILIS 6-ÁN 18 ÓRÁRA!