Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ünnep Bérbaltaváron - Emlékoszlopokat és keresztutat áldottak meg a településen

Bérbaltavári ünnepHosszú előkészítő munka után augusztus 27-én megáldotta dr. Székely János megyéspüspök a bérbaltavári tanítók és papok tiszteletére készített emlékoszlopokat, valamint a falu fölötti hegyen felállított fénykeresztet és keresztutat.

Bérbaltavári ünnepFalunapot tartottak ezen a hétvégén Bérbaltaváron. A vasárnap szentmisével kezdődött, melyet dr. Székely János megyéspüspök és Déri Péter esperes-plébános mutattak be.

A mai evangélium a fordulópontot jelenti Jézus és a tanítványok kapcsolatában, mondta szentbeszédben Székely János. Péter megvallotta Krisztust: Te vagy a Messiás, így vált kősziklává. Ettől a ponttól Jézus egyre inkább a tanítványok felé fordul: eltárja előttük szívét, beszél nekik önmagáról, a szenvedéseiről. 

Bérbaltavári ünnepPéter igenjével, hitvallásával kősziklává vált, amire egyház épült. Egy házaspár, egy pap, szerzetes életében kimondott igen, hasonló fordulatokkal jár mint Péter esetében. Ragyogni, sugározni kezd az életük és válnak erős sziklává, amelyre építeni lehet: családot, hivatást.

Hálát adunk Krisztus keresztjéért, azokért a papokért, tanítókért akik Krisztus fényét sugározták. És kérjük, hogy mai s az életadó kereszt töltse be és áldja meg a családjainkat és falvainkat, mondta megyéspüspök atya. A szentbeszéd meghallgatható itt.

Bérbaltavári ünnepA szentmisét követően a templom mellett felállított, a település egykori tanítóinak és papjainak nevét felsoroló, valamint a falu népi szakrális nevezetességeit bemutató emlékoszlopokat áldotta meg dr. Székely János. Majd a népes érdeklődő közösség a falu fölötti hegyen folytatta az ünneplést, ahol fénykeresztet és keresztutat áldott meg megyéspüspök atya.

Bérbaltavári ünnepAz ünnepségen köszönetet mondtak mindazoknak akik segítették az ünnepség megszervezését, az emlékoszlopok, a fénykereszt, a keresztút felállítását.