Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

I. világháborús megemlékezés Rumban

Rumi megemlékezésOktóber 12-én, a Visegrádi Szent György Lovagrend és Rum Község Önkormányzata által rendezett megemlékezésre gyűlt össze a falu apraja - nagyja, melynek keretében átadásra került - a Rumi Rajki István által készített, majd ebben az évben az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és az Önkormányzat anyagi támogatásával, Módy Péter szobrászművész-restaurátor keze munkája által megújult - első világháborús emlékmű, valamint Takács István tiszthelyettes hőstettét leíró emléktábla.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”
Első világháborús emlékművet avattak Rumban


Rumi megemlékezésRum község megszenvedte a háborús éveket, és a hősi emlékmű a fronton elesettekre emlékeztet. Rájuk emlékeztünk, és Takács Istvánra, aki az egyike volt annak az 1500 katonának, aki kiérdemelte az egyik legnagyobb kitüntetést, az arany vitézségi érmet. 

Beni Ferenc polgármester úr hangsúlyozta: „Az első világháború frontjain ezrével estek el Magyarország katonái. Áldozatuk előtti tisztelgésre alakult a „Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság” 1915-ben, amely kérte a belügyminisztert megemlékező emlékművek fölállítására. Tevékenységük eredményeként 1917-ben a magyar parlament is foglalkozott a kéréssel. Sándor János belügyminiszter ugyanazon év tavaszán beterjesztette javaslatát, amely kimondta: „Őrizze meg a késő utókor kegyelettel azok áldott emlékét, akik életükkel adóztak a veszélyben forgó haza védelmében.” A törvénycikk második szakasza előírta, hogy minden község és város örökítse meg hősi halottai nevét.”

Dévényi György hadnagy úr megemlékező beszédében felidézte a 20-as honvéd gyalogezred dicső küzdelmeit, valamint Takács István fronton nyújtott hőstetteit. Tolsztojt idézte: „A hősiesség ott kezdődik, ha valaki egy meggyőződésért, egy igazságért áldozza fel magát.”

Rumi megemlékezésA megemlékezés zárásaként Horváth István plébános úr megáldotta az emléktáblát és a felújított emlékművet. Tiszteletük jeleként koszorút helyezett el Rum Rözség Önkormányzata és a Rumi Egyházközség nevében Beni Ferenc polgármester úr és Móricz Antal úr a Tanácsadó Testület alelnöke, a Rumi Rajki István Általános Iskola nevében Kraft László igazgató úr, és Sümeghiné Károly Hajnalka igazgató-helyettes, a Rumi Játékvár Óvoda nevében Varga Lászlóné óvodavezető, és a gyerekek virágokat helyeztek el.

A megemlékezés szellemi tartalmát és mondanivalóját a Visegrádi Szent György Lovagrend hitvallásának megfelelően Fülöp András tolmácsolta a megjelenteknek.