Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Francia líra a Püspöki Palotában

Martinus ExclusiveOktóber 24-én francia lírai esttel folytatódott a Martinus Exclusive koncertsorozat. A fotóspróbán jártunk.

Martinus ExclusiveIdén ősszel vette kezdetét a koncertprogram, amely nem csak a meghívott előadókat, hanem a helyszín választást tekintve is különleges és egyedülálló a sokszínű szombathelyi kulturális kínálatban. Október 24-én a francia líra jegyében telt az est, amelyen a magyar zenei élet három kiváló fiatal művésze lépett fel a közönség előtt.

A barokk művek elhangzását követően a koncertműsor magját a késő romantikát és az impresszionizmust képviselő francia zeneszerzők  művei alkották, akik hatással voltak egymásra, egyéniségek, akik az irodalmi és képzőművészeti hatások feldolgozásával alakították ki saját, korszakos jelentőségű zenei nyelvezetüket. Pl. Debussy.

Az est három előadója:

Martinus ExclusiveDULEBA LÍVIA a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után 2016-ban  kitüntetéssel diplomázott a Detmoldi Egyetemen. A világ számos országában koncertezett már szólistaként és zenekari szólófuvolistaként. A művésznő a magyar államtól elnyerte a Fischer Annie és a Köztársasági Ösztöndíjat. Pályafutását a YAMAHA kiemelten támogatja és figyelemmel kíséri,  koncertjein egy ezüst mesterhangszeren játszik, melyet a cég Adorján András fuvolaművésszel közösen fejlesztett ki. 2017 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólófuvolistája.


 

Martinus ExclusiveRAZVALJAJEVA ANASZTÁZIA hárfaművész Oroszországban született, zenei tanulmányait hét évesen kezdte Magyarországon, majd  Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte diplomáját Vigh Andrea irányítása alatt. A 2011-ben Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal művésznő számos nemzetközi versenyen ért el kimagasló eredményt, mindezek mellett nemzetközi mesterkurzusokon vett részt. Rendszeresen ad szóló- és kamaraesteket, széleskörű repertoárja a barokk zenétől a kortárs zenéig terjed, nevéhez fúződnek kortárs magyar zeneszerzők versenyműveinek bemutatói is. 2012 szeptemberétől tanársegédként dolgozik a Zeneakadémia hárfa tanszakán, 2015-ben Fischer Annie ösztöndíjban részesült.


Martinus ExclusiveVÖRÖS SZILVIA a Magyar Állami Operaház magánénekese. 2012-ben Junior Príma-díjjal tüntették ki, 2014-ben pedig megnyerte az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt. 2016-ban Salzburgban Placido Domingóval, illetve az operaélet dívájával, Anna Netrebkóval énekelt egy színpadon. 2017 júliusában első helyezést ért el az olaszországi Concorso Lirico Internazionale di Portofino versenyen, melynek következményekánt külföldi és hazai felkéréseknek sikerrel tesz eleget.

November 8-án folytatódik a Martinus Exclisuve, melyen az itthoni és európai közönséget is magával ragadó Szent Efrém Férfikar ad koncertet a Székesegyházban.