Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

MIJÓ - Előadás Mindszenty Józsefről Szombathelyen

Előadás Mindszenty JózsefrőlNovember 24-én Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviselője tartott előadást Mindszenty Józsefről. Nem az életrajzi adatokat sorolta, az embert állította a hallgatóság elé példaképnek. Elmondta: a bíboros ügyében jövő nyáron dönt majd a Teológusok Kongresszusa. Ha igent mondanak, az nagy lépés lehet a boldoggá avatás felé.

Előadás Mindszenty JózsefrőlMindszenty József az ember. A szigorú tekintetű pap, aki mindig gondját viselte az embereknek. Aki tudta magáról, hogy nem könnyű személyiség, de mindenkinek a szemébe tudott nézni és akart is nézni. Mert Krisztust látta az emberekben. Értük dolgozott, értük volt határozott, olykor talán kemény fellépésű. De értük tudott változni is: lett atyaibb, ahogy ezt veszprémi püspöki kinevezésekkor kérte tőle a Szentatya. És értük vállalta az üldözést, a szenvedést és adott példát kora és a ma emberének is: állt Istenért, Egyházért és hazáért!

Előadás Mindszenty JózsefrőlRóla mesélt Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviselője, de nem elsősorban a szikár tényeket sorolta, inkább próbálta az egyes helyzetek mögött lévő emberi, történelmi szálakat felmutatni a hallgatóságnak. Mindszenty József egész életműve a szeretetről, Krisztus szeretetéről tesz tanúságot. Ez segítette őt helytállóvá tenni a nehéz helyzetekben, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Kovács Gergely. Mindszenty József ügyében a Történészek Bizottsága már értékelte az ügyben készült eljárás anyagát – Positio –. Ez hosszú ideig tartott. A következő nagy lépés jövő nyáron lesz az ügyben, amikor a Teológusok Kongresszusa az életszentségről hoz majd döntést. Ez azért fontos, mert az ő döntésük kerül majd a Szentté avatási Kongregáció szűk körű, püspökökből, bíborosokból álló testülete elé, akik javaslatukat majd átadják a pápának.

Kovács Gergely a Szombathelyi Egyházmegye vértanú sorsú papja, Brenner János boldoggá avatási eljárásában is részt vett. Kiemelte: mind Mindszenty József, mind Brenner János esetében igaz, hogy az emberek őrizték emléküket, példájukat.