Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tanulmányi kirándulás Budapesten

Tanulmányi kirándulás Budapesten2017. november 21-én a jánosházi Szent Imre Általános Iskola 7-8. osztályos diákjai budapesti tanulmányi kiránduláson vehettek részt. Megtekintették a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállítását, ahol fegyverek, egyenruhák, különleges vagy jellegzetes használati tárgyak, dokumentumok és interaktív játék segítségével hiteles képet kaptak a háborús hétköznapokról.

Tanulmányi kirándulás BudapestenA Sziklakórház Atombunker Múzeumban életre kelt a múlt, részévé válhattak a gyerekek az eseményeknek.  A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. A Budai Vár alatti termekben megdöbbentő hitelességgel keltek életre a II. világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború történései. Találkozhattunk a mindennapi hősökkel - orvosokkal, nővérekkel, önkéntesekkel -, akik tanúbizonyságot tettek emberségükről a huszadik század legviszontagságosabb időszakaiban. „Megérintett, hogy ilyen sok embernek kellett szenvednie, de örültem is, hogy voltak olyan emberek, akik életet mentettek” – fogalmazta meg egyik tanulónk.

A Fortuna Önkiszolgáló Étteremben finom, meleg ebéddel vártak bennünket, majd az Országos Széchényi Könyvtárban tárlatvezetésen vehettek részt a diákok. Megismerték a beiratkozás rendjét, láthattak könyvritkaságokat, kipróbálhatták a könyvszállítót, megtudhatták, mi a kötelespéldány vagy a „hungarikum”.

Az ismeretekben és élményekben gazdag program megvalósulását „A Szikla” Múzeumi Alapítvány pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé.

Szöveg és fotó: Boznánszky Gáborné