Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Cigánypasztorációs lelki nap Zalaegerszegen

Cigánypasztorációs lelki nap2017. december 3-án cigánypasztorációs lelki napra került sor Zalaegerszegen. A Mindszenty-iskola adott otthont az egyházmegyében első alkalommal megrendezett eseménynek.


Cigánypasztorációs lelki napA program nem titkolt célja, hogy az evangélium üzenetével megszólítsa a cigányságot. Nyissátok meg szíveteket Krisztus előtt. Engedjétek be életetekbe a Megváltót, hogy békét és örömet hozzon számotokra. mondta szentbeszédében Székely János megyéspüspök a Zalaegerszegről és a környező településről érkező roma hallgatóságnak.

Cigánypasztorációs lelki napBoldog Ceferino életét állította példaképnek, akit megérintett az Isten és ettől az élménytől, találkozástól egész élete átalakult. Nem tudott olvasni, nem tudta olvasni a Szentírást, de volt egy belső bölcsessége, amely átjárta életét, személyiségét: végtelenül tisztelte az Istent. Mélyen vallásos meggyőződése miatt a republikánusok kivégezték a spanyol polgárháború idején. Mártírhalála okán II. János Pál pápa boldoggá avatta. Mindannyian Isten kedves gyermekei vagyunk, hívta fel a figyelmet Püspök atya hangsúlyozva: Isten nem nézi senki származását, bőrszínét. Ha valaki felismeri, hogy az Isten remekműve, akkor a szívében lévő sebek egyből begyógyulnak. Ha ezt tudja,akkor képes lesz küzdeni, mert tudja, hogy Isten nem hagyja el soha, mert az ő kedves gyermeke.

Cigánypasztorációs lelki napA legnagyobb kincs amit adni tudunk az nem anyagi segítség, hanem Jézus Krisztus és az ő evangéliuma, mondta Székely János.

Dr. Székely János szentbeszédét meghallgathatják itt.

A szentmisét követően verset, majd Bogdán Szilvia, Letenyéről származó, ma már Budapesten élő pedagógus tanúságtételét hallgathatták meg a jelenlévők. Orsós Zoltán atya meghívására érkezett Szilvia a lelki napra. Zoli atya volt a hitoktatója Letenyén. Szilvia beszélt a cigányságot terhelő nehézségekről, és arról, hogy van lehetőség ebből a helyzetből is kiemelkedni.

Cigánypasztorációs lelki napA napot kerekasztal beszélgetés zárta. A napot kerekasztal beszélgetés zárta, ahol szó esett -többek között - az oktatás szerepéről cigányság felzárkóztatásában. Püspök atya itt kifejezte reményét, hogy az egyházmegye számos településén lesz még lehetőség hasonló lelki napot szervezni. Emellett cursillora hívta a jelenlévőket, hogy minél többen találkozhassanak Krisztussal.

A beszélgetést meghallgathatják itt.