Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a belsőleg felújított csipkereki templomot

Csipkereki templom megáldása2017. december 10-én dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a belsőleg felújított csipkereki templomot.

Csipkereki templom megáldásaVas megye aprófalvas településeinek egyike Csipkerek. Az egykor szebb napokat is megélt faluban 100 éve még kb. 1300-an éltek. A sok hívőnek kicsinek bizonyult a korábbi templom. Közös erővel, összefogással és hittel 1905-1906-ban egy új templomot építtettek a falu közepén, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Déri Péter plébános. Patrónusnak Szent Annát választották a hívek. A templomba élmény belépni. Az elmúlt években és az elmúlt hónapokban végzett belső felújításoknak köszönhetően régi szépségében pompázik a templom: a falak színezése és mintázata, a szentek ábrázolásai,  a színes üvegablakok, a gyönyörű szószék visszatükrözik az itt élők ragaszkodását katolikus hitükhöz.

Csipkereki templom megáldásaAz elmúlt hónapokban sor került a belső villamosrendszer felújítására, új reflektorok elhelyezésére, a vizesedési problémák kijavítására. Ezeket elvégezve kerül sor vakolásra, majd az oszlopok, falak festésére.

December 10-én áldotta meg a megújult templombelsőt dr. Székely János megyéspüspök. Szentbeszédében – többek között – arra hívta fel a figyelmet az olvasmányok kapcsán: készítsünk utat a lelkünkben Istennek, a karácsony örömének. Isten szeretne hozzánk érkezni. Gyakran nehezen tudjuk az ő szeretetét befogadni, megérteni. Sokan olyan mértékű keserűséggel a szívében élnek, hogy Isten által alkotott szépséget nem veszik észre, mondta Püspök atya. Ahhoz, hogy igazi legyen a karácsonyunk, fontos, hogy a szívünket is kitisztítsuk, letegyük bűneinket.

Advent arra is felhívja a figyelmet, hogy Isten mellett helyet adjunk a felebarátnak is az életünkben. és, hogy a családjainkban is legyen újra helye Istennek. Fontos lenne, hogy a családok együtt tudjanak imádkozni, megnyissák szívüket felfelé, Isten felé. A patrónusra, Szent Annára utalva azt kérte: a nagyszülők legyenek a béke, az imádság, a hit sugárzói, továbbadói gyermekeik, unokáik felé.

Püspök atya szentbeszédét meghallgathatják itt. 

Csipkereki templom megáldásaA szentmise végén Szent Miklós püspök is ellátogatott a templomba, ahol nemcsak az őt szeretettel fogadó gyermekeknek, hanem az atyáknak is adott ajándékot.

A csipkereki templom külső felújítása még hátra van. A tetőt sikerült pályázati forrásokból felújítani, de a torony bádogozása, a falak vakolása, színezése, az csapadék vízelvezetés kiépítése még hátra van.