Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Találkozni az Élő Istennel - Vízkereszt ünnepe Szombathelyen

Vízkereszt ünnepe a SzékesegyházbanKeressük és engedjük be életünkbe Isten fényét, ami megváltoztatja az életünket – mondta január 6-án, Vízkereszt ünnepén elmondott szentbeszédében dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök. 

Vízkereszt ünnepeA szentmise a vízszentelés szertartásával kezdődött. Püspök atya megáldotta a sót és a vizet, majd a sót a vízhez adta és a szenteltvízzel meghintette az egybegyűlt híveket.

Szentbeszédében a három királyokat állította példaként a hívek elé, akik fáradtságot nem ismerve, a veszélyt is vállalva útra keltek, vándoroltak, hogy eljussanak Betlehembe. Tudták ugyanis a csillagjóslásokból, hogy a zsidó népnek nagy király fog születni. Jézus születésének idején a Jupiter – amelyet az uralkodás bolygójaként ismertek – és a Szaturnusz – amelyet a zsidó nép szimbóluma volt – különös együttállását láthatták az égre feltekintő és a csillagok titkait ismerő emberek. A tudósok már Jézus születése előtt évtizedekkel előrejelezték ezt az együttállást, így a három királyok is tudták: nagy király születik, aki békét hoz a világra. Velük álltak ellentétben a jeruzsálemi bölcsek, akik bár ismerték a Bibliát, tudták hogy hol fog születni a Megváltó, mégsem vállalták az utat, hogy megbizonyosodjanak az Írás igazáról. Mi is így vagyunk sokszor, mondta Székely János. Megkereszteltek minket, beleneveltek a hitbe, de talán az Élő Istennel alig-alig találkoztunk. Erre a nagy útra, hogy rátaláljunk, sohasem vállalkoztunk. Ott van-e bennünk az Istenkeresés? Tudom-e néha elővenni a Bibliát, olvasni és befogadni Isten igéjét, keresni az ő fényét? -tette felé a kérdést Székely János. 

Vízkereszt ünnepeAki Isten fényét elkezdi látni, az látja a maga sötétségét is, felismeri a bűneit ami az Istentől elválasztja őt. És ez elkezd fájni az embernek és felteszi a kérdést: Uram, mit akarsz, mit tegyek Neked, hogyan éljek. Tudjuk-e beengedni az Isten fényét a családjainkba?  Tudjuk-e rábízni a családjainkat? – tette fel az újabb kérdéseket Székely János. Megyéspüspök atya felidézte a Brenner család példáját, ahol a szülők élték és továbbadták a hitet gyermekeiknek: pl. együtt imádkozták a rózsafüzért. 

A bölcsekre utalt beszédében akkor is amikor kiemelte: amikor nem látták a csillagot, akkor sem adták fel útjukat a királyok, nem veszítették el a reményt. Ez kell, hogy példa legyen számunkra is a mindennapokban: amikor úgy  is érezzük nincs tovább, tartsunk ki hűségesen az úton, mert Isten szeretete nem hagy el minket soha. 

A január 6-i szentmisét visszanézhetik és a szentbeszédet meghallgathatják az alábbi linken.