Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kávézó a segítés és a szeretet szellemben - Fairplay Szombathelyen

A Fair Play Kávézó megnyitása Szombathelyen2018. május 25-én nyitotta meg kapuit a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kávézója, a Fairplay Szombathelyen. Afrikából érkezik az itt felszolgált kávé. A bevétel pedig visszakerül Afrikába, hogy segítse az ott élő embereket. 

A Fair Play Kávézó megnyitása SzombathelyenA Szombathelyi Egyházmegye Karitász munkatársai áldozatos munkájukkal már sokak életét tudták szebbé, jobbá tenni. És nem csak a Szombathelyi Egyházmegyében segítettek, hanem árvizek, katasztrófák esetén határainkon túlra is juttattak el azokból az adományokból, amelyeket felajánlottak számukra az adakozók. A Grazi Egyházmegyével való együttműködés hozta meg a lehetőségét a továbblépésnek, és a kontinensváltásnak. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász intézményei által előállított termékeket – pl. táskák, párnák -,a Grazi Egyházmegyei Karitász által működtetett boltokban is forgalmazzák. Az ebből befolyó összeg a Grazi Egyházmegyei Karitász jóvoltából Afrikába kerül, az ott élők megsegítésére. Eddig több mint 700 euró gyűlt össze, ami 55 gyermek élelmezését segíti majd hetek át. 

A Fair Play Kávézó megnyitása SzombathelyenUgyanezt a célt szolgálja a kávézó is, csak kicsit másként. A segítést eszköze a kávé, amely Afrikából érkezik. Az ízletes fekete árával a betérők a fekete kontinens lakosait támogatják, azokat, akik a kávét előállították. És itt a fairplay, hiszen a karitász hasznot ebből nem termel, hanem a bevételt eljuttatja a dél-szudáni embereknek. 

De megmutatkozik a fairplay ott is, hogy a dolgozók a munka világába belépő, pályakezdő fiatalokból, illetve az Egyházmegyei Karitásszal kapcsolatban lévő megváltozott munkaképességű munkatársakból áll. Cél az ő segítésük is. A kávézó küldetéséhez tartozik a Szombathelyi Egyházmegye fiataljainak a támogatása azzal, hogy itt programokat szerveznek számukra. Találkozóhely lehet a kávézó a fiataloknak, ahol felismerhetik:, szolidárisnak kell lenniük rászoruló embertársaikkal.  

A FairPlay Kávézó megnyitása SzombathelyenKöszöntőjében dr. Székely János megyéspüspök kiemelte: Istennek öröme telik abban, hogy velünk legyen. Örömmel van közöttünk, a mindennapjainkban is jelen akar lenni. Nem csak a templomokban, hanem pl. a kikapcsolódás pillanataiban is. Ezért is öröm, hogy az egyházmegye megnyithatja az új kávézót. És öröm, mert az egyházmegye így is jelen tud lenni Szombathely városa életében. Távlati célként fogalmazta meg, hogy az egyházmegye nyisson a városban egy ifjúsági központot, ahová a fiatalok jöhetnek: kikapcsolódni, tanulni, szórakozni. Az evangélium örömhírével így is jelen tud lenni az egyházmegye a városban élők hétköznapjaiban.  

A harmadik világ nyomora a fejlett világ kizsákmányolásának is köszönhető, amikor az erősebb elvén, olcsón vesz onnan dolgokat, de drágán adja el a magáét, mondta püspök atya. Afrika nyomora ebből is fakad. Ezen kíván változtatni az Egyház és a Karitász is a kávézóval.  Megköszönte az együttműködést és a segítséget a Grazi Egyházmegyei Karitász munkatársainak. 

A Földünkön igazságosabb világ akkor születik, ha ezért mindannyian teszünk, emelte ki püspök atya hozzátéve: a Föld leggazdagabb 20% fogyasztja a Földön megtermelt javak 84%-át. És a legszegényebb 20%-nak alig 1,4% jut. Ha a fegyverkezésre fordított pénz egy részét a szegényekre fordítanák, akkor a Föld sokkal igazságosabb lenne. Európa fontos küldetése, hogy segítse Afrikát, mint szomszédot és segítse, hogy élhetőbb hely legyen. Az egyházmegye álma, hogy közvetlenül is segítsen: egy afrikai egyházmegyével testvér egyházmegyei kapcsolatot alakítson ki.  

Dr. Székely János megyéspüspök köszöntője megtekinthető Youtube csatornánkon, itt.  

A FairPlay Kávézó megnyitása SzombathelyenA Grazi Egyházmegyei Karitász képviseletében Brigitte Kroutil-Krenn, a külföldi kapcsolatokért és projektekért felelős vezető elmondta: több mint 25 évre nyúlik vissza a két karitász együttműködése, amiben már sok közös programot valósítottak meg együtt. A kávézó ötlete is akkor merült fel a magyar partnerekben, amikor 1 éve Grazban tettek látogatást és a Grazi Karitász kávézójában ültek le beszélgetni. Kb. egy év írt alá együttműködési megállapodást a két egyházmegye karitász szervezete. A Grazi Karitász már hosszú évek óta segít dél-szudáni és burundi embereken. Fontosnak tartják, hogy a határokon  túllépjenek. A Grazi Karitász segít, hogy Afrikából ideérkezzen a kávé. A bevételt pedig gyermekek élelmezésére használják fel. Dél-Szudánban háborús helyzet van, ráadásul éhínség is sújtja, emelte ki Brigitte Kroutil-Krenn. A gyermekek fejlődését akadályozza ha nem kapnak elég és megfelelő ételt. Ebben segít a két szervezet. A kávézó, a segítés arra is jó, hogy felnyissa a szemünket: mennyire jó, hogy mi olyan helyen élünk ahol nincs háború, ihatunk tiszta vizet. 

Dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Hende Csaba, a város Országgyűlési képviselője is köszöntötte a megjelenteket.  

A FairPlay Kávézó megnyitása SzombathelyenTuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője köszöntőjében kiemelte: már a rendszerváltásakor felmerült az ötlet a karitász főigazgatójától, hogy afrikai termékeket áruljanak és a bevételekből segítsék az ott élő embereket. Ám akkor még nem jött el ennek az ideje. Közel 3 évtizeddel a rendszerváltás után, az egyházmegye által nyújtott helyiségben, pályázati forrásokból és a karitász dolgozók munkájának köszönhetően megnyílt a kávézó. Aki bejön érezze magát jól és a kávé mellett gondoljon arra, hogy ezzel sok gyermeknek tud segíteni az életben, zárta gondolatit a karitász vezetője. 

A Fairplay Kávézó Szombathelyen a Hollán Ernő utca 4. szám alatt található. Legyenek a vendégeink!