Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gyémántmiséjét ünnepli Németh Károly atya

Németh Károly atya2018. június 10-én Letenyén mutatja be gyémántmiséjét Németh Károly atya Marton István aranymisés és Aigner Géza ezüstmisés atyákkal együtt. 

Németh Károly atyaA gyémántmisés Németh Károly nyugdíjas-esperes plébános, tiszteletbeli kanonok 1934. december 3-án született Sárváron. Apja Németh Károly szabómester, aki református vallású volt. Három fia született, őket katolikus vallásúnak keresztelték. A háborús években többször behívták az apát katonának. Felesége, Kertész Erzsébet munkaideje a sárvári katonai ruhagyárban késő estig tartott. A nagymama tudott a legtöbbet segíteni a gyermeknevelésben. A kis Károlyt is ő vitte minden nap a templomba. A fiú gyermekként római katolikus elemi iskolába járt, ahol kötelező hitoktatás és misére járás volt. Károly atya kis diákként szerette a vallásos élet eseményeit, és szoros kapcsolatban volt a város papjaival. Az irgalmas nővérek kápolnájában rendszeresen ministrált. Sokat tanult tőlük.

1949-ben végzett az általános iskolában, és az egyházi iskolák államosítása után kényszerből a szombathelyi kereskedelmi középiskolában volt kénytelen továbbtanulni. A papi hivatás gondolata gyermekkorától benne élt. A megváltozott társadalmi viszonyok miatt sok zaklatásnak volt kitéve a diákok részéről papi hivatásra készülő szándéka miatt. Jeles érettségi bizonyítvánnyal fejezte be a középiskolát. Plébánosa ajánlására és bizonyítványa alapján 1953-ban felvételt nyert a Szombathelyi Egyházmegye papnövendékei közé. Győrött végezte tanulmányait. Kovács Sándor megyéspüspök 1958-ban szentelte pappá. Kápláni szolgálatában kiemelkedik a ritkaság számba menő novai 12 év. Ebben az időben voltak a papnövendékek sorkatonai szolgálaton a lenti laktanyában. Mivel ott nem mehettek be a plébániára, sokat jártak Novára. Plébánosi szolgálatának fontos állomása a Tótszentmártonban töltött 17 év. Ez idő alatt mintegy 20 kötetben gyűjtötte össze a Sárváron is működött irgalmas nővérek történetének fontos adatait. Látta, hogy a szerzetesnők az idő múlásával megöregszenek, meghalnak, és nem akarta, hogy feledésbe merüljön az ő tevékenységük.

Németh Károly atyaNémeth Károly atya 1989-ben került Letenyére, ahol 19 évig szolgált plébánosként. Összesen 48 évet töltött Zalában. 2008-ban aranymiséje után helyezte Veres András megyéspüspök a szombathelyi papi otthonba. Itt is jól érzi magát. Székesegyházi gyóntató volt, kisegítést vállalt a szomszédos plébániákon. Sajnos a lábával sokat betegeskedett. Lelkületét mélyen meghatározza, hogy Zalát nagyon szerette, Jelenleg is kapcsolatban van az ottani hívekkel. A hívekért élt, és ennek gyümölcse kézzelfogható.

A jó Isten tartsa meg a pappá szentelésének 60. évfordulóját ünneplő lelkipásztort!