Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend látogatása Körmenden

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend látogatásaA Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend egy csoportja május 26-án Körmendre látogatott. A Lovagrend fő célkitűzése a szentföldi keresztény közösség anyagi, szellemi támogatása.

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend látogatásaA rend tagjai adományaikkal finanszírozzák a Jeruzsálemi Latin Pátriárkátus intézményeinek, köztük plébániáinak, iskoláinak és kórházainak fenntartását. Kifejezetten ezzel bízta meg őket ugyanis Boldog IX. Piusz, amikor az első keresztes hadjárat idején kialakult, majd a későbbi évszázadok során egyfajta érdemrenddé alakult Szent Sír Lovagrendet 1847-ben újjászervezte. A lovagrend tagjai mindemellett rendszeres jelenlétükkel, valamint figyelemfelhívó tevékenységükkel kimutatják szolidaritásukat az ottani keresztényekkel, akiknek száma vészesen fogyatkozik a politikai-gazdasági helyzet okozta létbizonytalanság miatt. Pedig – amint arra XVI. Benedek pápa is rámutatott szentföldi zarándoklata során – az egyetemes egyház számára is nélkülözhetetlen szerepük van: tanúskodni arról, hogy Krisztus személyében Isten konkrétan belépett az emberiség történetébe, s így mindannyiunk életébe. Élő keresztény közösség nélkül ugyanis a Szentföld múzeummá válna.

Ezen célok alapján tartott „lelki zarándoklatot a Szentföldre” rendtársuk dr. Gyürki László pápai prelátus: „Életem és a Szentföld” címmel. Röviden szólt szentföldi zarándokútjairól: először 1973-ban jutott el a Szentföldre. Ekkor határozta el, hogy ide újra visszatér. Sikerült is kilenc alkalommal meglátogatnia Urunk szülőföldjét. Több könyvet is írt elsősorban a Szentföldre zarándoklók számára. Vetített képes előadásában vezette végig hallgatóit a názáreti bazilikától a mennybemenetel kápolnáig.

Az előadásban szóba került a Szentföldön élő keresztények nehéz helyzete: a védelmi fal megépítésének következménye, a kivándorlás miatt a közösségek állandó csökkenése, a zsidó és muszlim környezetben való élet nehézsége. Legnehezebb helyzetben a betlehemi keresztények vannak. Az ő számuk fogy leginkább. Félő, hogy teljesen eltűnnek Betlehemből.

A Szent Sír Lovagrend egyik célja ezen keresztény közösségek segítése. Hogyan tudjuk támogatni őket, hogy ne hagyják el a Szentföldet? Tőlük függ ugyanis, hogy Jézus szülőföldjén „élő kövek” maradjanak és a szent helyek ne váljanak múzeumi látványossággá.

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend látogatásaAz előadás után ellátogattak a horvátnádaljai templomhoz. A templomtéren végigjárták a „házaspárok útját” és megálltak a többi emlékműnél is: Mindszenty József-, Márton Áron-, Hétpapok Anyja síremléke, Lojze Kozár-, Boldog Brenner János-, Boldog Sándor István-, és Bódi Mária Magdolna emlékműve mellett.

A nádaljai „zarándokút” a lovagok számára szentmisével, és hálaadó imádsággal fejeződött be. Lelkileg gazdagodva távoztak, majd másnap, vasárnap még ellátogattak a vasvári kegyhelyre is.