Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Brenneresek a Brenner-villárt - előadás és élőlánc akció

Brenneresek a Brenner-villáértA Berzsenyi Dániel Könyvtár előadótermében 2018. május 31-én teltházas rendezvényen mutatta be a ’Brenneresek a Brenner-villáért’ című pályázati anyagot a szombathelyi Brenner János Gimnázium három diákja. Szombathely emblematikus épületének állaga folyamatosan romlik. 

Brenneresek a Brenner-villáértGaspari Balázs, Melega Miklós, Vámosi Áron közel 3/4 órás előadása a nagy hőség ellenére is lekötötte minden jelenlévő figyelmét.

A fiúk beszámoltak a pályázat témaválasztásának indokairól, arról, hogy iskolájuk névadójának szülőházára, a romos állapotban lévő a Brenner-villa felújításának szükségességére, szeretnék felhívni a figyelmet. Előadásukban bemutatták az épület történetét, majd levetítették a saját maguk által készített dokumentum filmjüket, amelyben megszólaltatták többek között a család Berlinben élő leszármazottját, dr. Brenner János urbanistát, aki rokona, Brenner János vértanú pap boldoggá avatására érkezett Szombathelyre. Brenner József atya a filmben emlékeiről mesélt, felelevenítve, hogy testvére, az 1957-ben mártírhalált halt János is ebben a villában született. Torjay Valter művészettörténeti szempontból értékelte az épületet és egykori enteriőrjét. Molnár László a Radius Hungaricus Rt. által végrehajtott 1989. évi felújításról és a későbbi, kaszinóvá alakítás utáni időszak eseményeire emlékezett vissza.

Brenneresek a Brenner-villáértA filmvetítést követően a villa megmentésével, hasznosításával kapcsolatos jövőbeli terveket, javaslataikat is megfogalmazták a diákok, kinyilvánítva, hogy azt szeretnék, ha az épület állaga nem romlana tovább, ezért érdemes lenne az esőzések elől ponyvával befedni az épületet. Másik céljuk, hogy a villa épületét – a helyreállítás után – jelöljék meg egy emléktáblával, boldog Brenner János szülőházaként.

A bemutató alkalmából a diákok – korlátozott példányszámban – egyedi bélyeget jelentettek meg a villáról, amelyet a hallgatóság között ajándékként szétosztottak.

Az előadás végén minden jelenlevőt meghívtak egy közösségi akcióra, 2018. június elsejére, 18 órára, a Brenner-villa elé, ahol egy épület körüli élőlánccal szeretnék felhívni a város polgárainak figyelmét az épületre.

A diákok ezt az eredetileg országos felhívásra készült pályázatukat – egy időközben megjelent Európai Uniós kiírás nyomán – angol nyelven, nemzetközi mezőnyben is szeretnék megmérettetni.

Brenneresek a Brenner-villáért - élőlánc A meghirdetett figyelemfelhívó akció nyomán 2018. június 1-jén, pénteken a szakadó eső ellenére közel félszáz érdeklődő – a gyerekektől a diákokon át a nyugdíjasokig – gyűlt össze a villánál. A ház sorsáért aggódó polgárok lelkes hangulatban vitatták meg, mit lehetne tenni a patinás épület megmentéséért, majd élőláncot alkotva felsorakoztak a jelképesen védelmükbe vett villa falai előtt. A tető nélkül maradt, az időjárás viszontagságainak kitett épület sorsában ténylegesen osztoztak a jelenlevők; szolidaritásuk jeleként többségük félre dobta az esernyőjét, a rögtönzött jelmondat: „Együtt ázunk a Brenner-villával” jegyében.

Szöveg: Melegáné S. Tímea – Fotó. Unger Tamás, Vas Népe és Melegáné S. Tímea